Δεκατέσσερα σημεία-SOS πρέπει να προσέξουν όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και να μην χάσουν τα επιδόματα που δικαιούνται φέτος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. για τα παιδιά ούτε τις πρόσθετες εκπτώσεις φόρου που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» ακόμη κι αν δεν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’επάγγελμα αγρότες θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο λόγος είναι ότι με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στον πίνακα αυτό θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος τέκνων που δικαιούνται να λαμβάνουν φέτος ανά δίμηνο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.).

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2018 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή έχουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» δικαιούνται προσαυξημένης ετήσιας έκπτωσης φόρου, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.950 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 2.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 2.100 ευρώ για 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.  

Οι φορολογούμενοι που έχουν ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα (σπουδαστές, υπηρετούντες στρατιωτική θητεία κ.λπ.) θα πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε στον πίνακα 8, εκτός από τα ονόματα, τα έτη γέννησης, τις σχολές φοίτησης και τους Α.Μ.Κ.Α. των παιδιών τους αυτών, και τους Α.Φ.Μ.

Εάν ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο συγκατοικεί με τους γονείς του, τότε σε περίπτωση μη δήλωσης του Α.Φ.Μ. από τους γονείς του στον πίνακα 8 της δικής τους φορολογικής δήλωσης, το σύστημα TAXISnet δεν θα επιτρέψει στο τέκνο αυτό να δηλώσει, στη δική του φορολογική δήλωση, ότι «φιλοξενείται» στο σπίτι των γονέων του! Δηλαδή το TAXISnet θα «μπλοκάρει» τη δήλωση του τέκνου.

Ως «εξαρτώμενα τέκνα» – τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμενο θεωρούνται φέτος:

-Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/2000 έως την 31η/12/2018.

-Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/1993 και μετά, εφόσον φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

-Τα άγαμα τέκνα που παρουσιάζουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Πράσινο φως» στο πρόγραμμα SURE για την απασχόληση
Επόμενο άρθροΧάντμπολ: Οριστική διακοπή πρωταθλημάτων – Οι τίτλοι σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ