Οι απόψεις αναλυτών όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης και τις πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, αναφέρονται σε δημοσίευμα του CNBC.

 

«Σύμφωνα με τον (ελληνικό) Τύπο, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης», σημειώνει η επενδυτική τράπεζα Axia Ventures, σε ενημερωτικό σημείωμά της, τη Δευτέρα.

 

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μάλλον μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει η Maartje Wijffelaars, οικονομολόγος της Rabobank.

 

«Με βάση τις δηλώσεις αρκετών (σήμερα πρώην) υπουργών/βουλευτών των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση μάλλον θα επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης. Ωστόσο, έχοντας γίνει μειοψηφία και με τη θητεία της να λήγει σύντομα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο για τον Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, από το να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

 

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της εταιρείας ερευνών TS Lombard, Constantine Fraser, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

 

«Οι πιστωτές της Ελλάδας και η ΕΕ θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και τους αριθμούς στο κοινοβούλιο σε άλλες επιχειρήσεις της κυβέρνησης», είπε ο Fraser. «Αλλά οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να είναι θετικές για τις αγορές: Θα ήταν καλύτερες από μία κυβέρνηση μειοψηφίας και θα μπορούσαν να φέρουν τη φιλική προς τις επιχειρήσεις αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

 

«Εάν ο Τσίπρας πράγματι επιβιώσει από την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης, περιμένω ότι  πρώτα θα προσπαθήσει να περάσει την πολιτική που θα αφορά οφέλη και φορολογικές αλλαγές, πριν προκηρύξει εκλογές. Εάν μετά αποτύχει να εφαρμόσει τέτοιου είδους μέτρα, θα μπορεί να κατηγορήσει την αντιπολίτευση, ενώ εάν δεν προσπαθήσει, η αντιπολίτευση θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική καμπάνια», υπογράμμισε η Wijffelaars.

 

Ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, ανέφερε: «Οι εκλογές στην Ελλάδα προσελκύουν περιορισμένο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν το μέγεθος της υποστήριξης των μη συμβατικών ή ακραίων πολιτικών κομμάτων και να προβλέψουν, με βάση αυτή, τις ευρωπαϊκές τάσεις».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυγκρούσεις εκπαιδευτικών με ΜΑΤ στο Σύνταγμα
Επόμενο άρθροΑπώλειες καταγράφει η Wall Street