Από το 2015 μέχρι και τα τελευταία στοιχεία, του Ιουλίου 2019, η Ελλάδα έχει λάβει δύο εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, από τα δύο βασικά Ταμεία της Ε.Ε που παρέχουν τους πόρους για το προσφυγικό, το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση (AMIF) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), δόθηκαν για την αρωγή των προσφύγων στην Ελλάδα 816,4 εκατομμύρια ευρώ από το 2015.

Επιπλέον 613,5 εκατομμύρια ευρώ, προερχόμενα από πόρους της Ε.Ε, δόθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος βοήθειας εθνικού επιπέδου.

Από που πληρώνονται οι πρόσφυγες

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα πληρώνονται από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και όχι, από το Ελληνικό Κράτος.

Η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα συνεργάζεται με διάφορους εταίρους, όπως οι International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) και Catholic Relief Services (CRS), δημιουργώντας την Greece Cash Alliance.

Τι χρήματα παίρνουν οι πρόσφυγες

Τον Ιανουάριο του 2020, 93.976 δικαιούχοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο (47.075 οικογένειες) έλαβαν οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών σε 119 περιοχές της Ελλάδας. Το 31% των ατόμων αυτών βρίσκονται στην Αττική, το 35% βρίσκεται στα νησιά και το 16% στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ποσό που διανεμήθηκε μέσω προπληρωμένων καρτών σε κάθε νοικοκυριό είναι ανάλογο του μεγέθους της οικογένειας. Κυμαίνεται από τα 90 ευρώ για ένα άτομο που διαμένει σε χώρο όπου παρέχεται φαγητό, ως τα 550 ευρώ για μια οικογένεια των επτά ή περισσότερων ατόμων, στους οποίους δεν παρέχεται φαγητό.

Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2017, 166.630 άτομα που πληρούν τα κριτήρια υπολογίζεται πως έλαβαν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά. Η επιλεξιμότητα αξιολογείται στη βάση της ημερομηνίας που κάποιος μπήκε στη χώρα, του νομικού καθεστώτος του και της τοποθεσίας όπου βρίσκεται.

Από τα 93.976 άτομα που έλαβαν οικονομική βοήθεια τον Ιανουάριο του 2020, οι 14.900 χαίρουν διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα. Από τις 47.075 οικογένειες, το 23% ήταν γυναίκες, το 40% άντρες και το 37% παιδιά.
Το 32% του συνόλου που έλαβε οικονομική βοήθεια ήταν οικογένειες των πέντε ή περισσότερων ατόμων και ένα ποσοστό 31% ήταν μόνοι ενήλικες. Το 76% των ατόμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μέσω προπληρωμένων καρτών είναι Αφγανοί, Σύροι, Ιρακινοί και Κονγκολέζοι.

 

Προηγούμενο άρθροΔύσκολη νίκη για την Μπάγερν, 2-0 την Άουγκσμπουργκ
Επόμενο άρθροΕντός έδρας ήττα-μαχαιριά για τη Μίλαν με 2-1 από την Τζένοα