Τη διπλωματική της αντεπίθεση οργανώνει η Ελλάδα και σε συνεργασία με την Κύπρο σχεδιάζει να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η Αθήνα έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή.

Η αρχή θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 13/7, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα αναδείξουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.

Η διπλωματική ατζέντα

  • 13/7 Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
  • 14/7 Αναστασιάδης στην Αθήνα
  • 17/7 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Εν΄ όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17/7, ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στους Financial Times εξηγεί τους λόγους που η Αθήνα σκληραίνει την στάση της.

«Η απάντηση της Τουρκίας δεν είναι μέχρι στιγμής αυτή που ήλπιζα, καθώς συμπεριφέρεται με αυξανόμενη επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θεωρούμε εντελώς παράνομο, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», προανήγγειλε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με το Εθνικό Κοινοβούλιο της Λιβύης.

«Αναδείξαμε ότι το ζήτημα της εμπλοκής της Τουρκίας στη λιβυκή κρίση και το ανυπόστατο «μνημόνιο» με την κυβέρνηση της Τρίπολης, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, προβληματίζει όλες τις χώρες της περιοχής»τονίζει.

Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: «Παιχνίδια κάνουν. Δεν θα τους περάσει»

«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας

Ο Τ. Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί με γεωτρήσεις

«Ξεκινήσαμε δραστηριότητες γεώτρησης στις θάλασσές μας με τα πλοία γεώτρησης Φατίχ και Γιαβούζ. Με τον ίδιο τρόπο καταστρέψαμε τα παιχνίδια και τις παγίδες που προσπάθησαν να στήσουν, κυρίως ενάντια της χώρας μας, της Τουρκίας, στην Αν. Μεσόγειο. Μετά την Ανατολική Μεσόγειο, αναλάβαμε δράση για έρευνες και γεωτρήσεις και στην Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε αυτές τις εργασίες χωρίς να παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο για τις πηγές ενέργειας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

 Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να υπάρξει πίεση της Αθήνας προς την Γερμανία

«Η Καγκελάριος Μέρκελ αυτά δεν πρόκειται μόνη της να τα βάλει επί τάπητος, εάν δεν την πιέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», τόνισε.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ν. Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Κόλλησαν» στο 0-0 Οσασούνα και Χετάφε
Επόμενο άρθροΠαράταση εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ έως τις 8 Ιουλίου