Νέος  προεκλογικός πονοκέφαλος για τον  Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το βράδυ, του επιστρέφει άπραγος  την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης,  ο απερχόμενος πρωθυπουργός  Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι συνομιλίες  του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν απέδωσαν καρπούς, δήλωσε αξιωματούχος του AKP στο Ρόιτερς.

Ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και να ζητήσει τον σχηματισμό μιας προσωρινής «κυβέρνησης εκλογών» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως τις 23 Αυγούστου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι και τα τέσσερα κόμματα θα μοιραστούν την εξουσία πριν από την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)  έχει ήδη ζητήσει να του δοθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία με κανένα άλλο κόμμα ώστε να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε  ότι το κόμμα του θα εξετάσει μια συμμετοχή του σε μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές μετά την αποτυχία των συνομιλιών που είχαν στόχο τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το δίκτυο CNN Turk, ο Ντεμιρτάς σημείωσε επίσης ότι το HDP θα συναντηθεί ευχαρίστως και θα έχει συνομιλίες για την συμμετοχή του σε έναν συνασπισμό με το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), αν δοθεί τώρα σε αυτό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣέρρες : Τα ψηφοδέλτια “Ελληνική Λύση” , ΜΕΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ν. Σερρών
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Αλ.Τσίπρα στις 22:00 στην ΕΡΤ3: Η Τουρκία να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο