Προκλητικές για ακόμη μια φορά τοποθετήσεις εις βάρος της Ελλάδας εμπεριείχε το ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε στο επίκεντρο και η οικονομία.

Μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν τονίζεται «ότι η επιμονή της Ελλάδας να μην εκπληρώνει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας με επιθετική ρητορική και ενέργειες και η στάση της που παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες, θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Anadolu, εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει: «Οι δυνάμεις που ενθάρρυναν την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω βήματα, υποστηρίζοντας τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την προσέγγισή τους που θα διαταράξει την ειρήνη της περιοχής και να πάρουν θέση προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Στο σημείο αυτό, είναι σαφές πως η Αγκυρα αναφέρεται -χωρίς να τις κατονομάζει- σε Γαλλία και ΗΠΑ, χώρες οι οποίες συνήψαν αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Η αναφορά στην οικονομία

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της οικονομίας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεα υποδομή που έχει κατασκευάσει».

Στην ουσία, λέει ότι το οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν μπορεί να απειληθεί και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ληφθούν και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και σήμερα η υποτίμηση της λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαραβίας – Πάνω από 7% η ανάπτυξη το 2021, στο 5% το 2022
Επόμενο άρθροΝέα αγωγή κατά Μελισσανίδη στο Λουξεμβούργο