Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για να εξετάσει τις ανησυχίες αναφορικά με την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε πως Τούρκοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν την απάντηση σε επιστολή του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος παρουσίασε το πώς η Τουρκία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροπλάνων F-35, αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για το σύστημα S-400.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει πως η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών S-400 δημιουργεί απειλή για τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp που η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει. Η Τουρκία έχει προτείνει τη σύσταση της κοινής ομάδας εργασίας.

«Αν η πηγή των ανησυχιών (σ.σ. των Αμερικανών) είναι ένα τεχνικό θέμα που πηγάζει από την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε», είπε ο Ντεμίρ.

«Ωστόσο, η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει κάποια βήματα για τη συγκρότηση μιας τεχνικής ομάδας και για να το συζητήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έκαναν μια τόσο καλή προσφορά όσο οι S-400» για την πώληση των αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Άγκυρα.

Ο Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα απάντησε στην τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για τους Patriot και αναμένει μια ανταπάντηση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ δευτεροβάθμια δίκη για την δολοφονία της 6χρονης Στέλλας
Επόμενο άρθροΣυναυλία της ΕΡΤ3 με τον Γιώργο Καζαντζή και τη Σόνια Θεοδωρίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής