Σχεδόν 3,5 μήνες απομένουν μέχρι τις τουρκικές εκλογές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση και να ανατρέψει τα αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής βλέπει την… πλάτη όλων των πιθανών αντιπάλων του και πάρα την αισιοδοξία που υπάρχει για το «Τραπέζι των 6», την ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων που φιλοδοξεί να κερδίσει τον Ερντογάν,  δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει το αντίπαλον δέος για τον τούρκο πρόεδρο.

Οι διαφωνίες ενόψει των εκλογών μεταξύ της συμμαχίας είναι κάτι παραπάνω από ορατές  ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο πιο σημαντικό.   Στο ποιος δηλαδή θα ηγηθεί της συμμαχίας.

Αυτό αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά το ερώτημα που θα έρθει στο προσκήνιο είναι στην περίπτωση που χάσει ο Ερντογάν αν θα αλλάξουν οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας προς το καλύτερο.

Τα σενάρια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όλων είναι πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά από μια 20ετια που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο Ερντογάν , ένας ηγέτης ο οποίος χρόνο με το χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερες εξουσίες, εφαρμόζει αυταρχικές πολιτικές και με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Ωστόσο η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.  Αν δούμε τις θέσεις της συμμαχίας κομμάτων στην Τουρκία για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι μάλλον θα πρέπει να αισιοδοξούμε  καθώς λείπουν οι απειλές κατά της Ελλάδας και η εμπρηστική φρασεολογία.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε  πως μέλη της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα είχαν θέσει ζήτημα «νησιών υπό ελληνική κατοχή» και καλούσαν τον Ερντογάν να κάνει πράξη τις  απειλές του κατά της Ελλάδας.

Ανάμεσα στους ηγέτες της Αντιπολίτευση αυτός που ξεχωρίζει είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο οποίος μέχρι στιγμής επιδεικνύει μια φιλική προσέγγιση με την Ελλάδα και αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα.

Τι αναφέρει το κείμενο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο  κείμενο «Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» που δόθηκε στη δημοσιότητα,  τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης αναφέρονται μεταξύ άλλων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα από την πολεμική ρητορική του Ερντογάν τονίζοντας ότι θα επιχειρηθεί επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών «με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία».

Όσον αφορά το Αιγαίο η τοποθέτηση ξεκινά επίσης αισιόδοξα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να θεωρείται χώρος ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι «θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας».

Τέλος, τονίζουν ότι «θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο και ανεπτυγμένο επίπεδο».

Βέβαια, όλα αυτά, μένει να αποδειχθούν στην πράξη καθώς ακόμη και αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την ετερόκλητη συμμαχία έχουν προκαλέσει με δηλώσεις τους πολλές φορές στο παρελθόν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓ. Πλακιωτάκης σε Ζ. Μακρή: «Αναβαθμίζεται σε Λιμενικό Τμήμα το Φυλάκιο του Αγ. Ιωάννη»
Επόμενο άρθροΔημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων και κτηνιατρείο στον Αλμυρό