Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει πως προεκλογικά, τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελε, τουλάχιστον ως προς το θέμα των εξοπλισμών.

Πρώτα ήταν η άρνηση της αμερικανικής διοίκησης να του παρέχει την πολυπόθητη δέσμευση για τα  F-16. Ο Ερντογάν είδε τον Τσαβούσογλου να επιστρέφει από την Ουάσιγκτον με άδεια χέρια, έχοντας μόνο μια γενική αναφορά ότι το θέμα συζητείται. Έπειτα ήρθε και το ξεκάθαρο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα F-35: Δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα.

Κλίμα πολέμου σε αναμονή

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος, βλέπει ότι η Ελλάδα καταφέρνει και προχωράει τα εξοπλιστικά της, έχει μπει στα Rafale και μπαίνει στα F-35. Και έτσι ανεβάζει τους τόνους της εμπρηστικής ρητορικής κατά της Ελλάδας, απειλώντας με γιουρούσια και συντηρώντας ένα κλίμα πολέμου σε αναμονή, ίσως και για να αποπροσανατολίσει τον τουρκικό λαό.

Το ότι η αμερικανική διοίκηση θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία, στο πλαίσιο ενός διπλωματικού παζαριού, που αφορά στην κάμψη των τουρκικών ενστάσεων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι δεδομένο. Δεν θέλει όμως να το δώσει ως δώρο στον Ερντογάν, που -όπως εκτιμάται- πριν τις εκλογές δεν πρόκειται να πει το «ναι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Πυρά Μενέντεζ κατά Ερντογάν και Στέιτ Ντιπάρτμεντ – «Λάθος η πολιτική ίσων αποστάσεων»

Και μετά από όλα αυτά έρχεται ο  γερουσιαστής Μενέντεζ, που για πολλοστή φορά ξεκαθαρίζει, ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία λόγω της επιθετικότητάς της προς την Ελλάδα. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν διστάζει εξάλλου, να στηλιτεύσει την πολιτική ίσων αποστάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν μπορεί να καλεί και τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών τους όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται», είπε ο Μενέντεζ, ο οποίος εκτίμησε παράλληλα πως η ρητορική μίσους του Ερντογάν οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Εξωφρενική η ρητορική Ερντογάν» – Τι είπε για τα F16

«Η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν είναι εξωφρενική, πιστεύω όμως παράλληλα ότι είναι ακριβώς αυτό: ρητορική. Και πιστεύω ότι χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για εσωτερική κατανάλωση γιατί έχει τραγικές επιδόσεις να δείξει στον τουρκικό λαό. Η τουρκική οικονομία έχει κατακρημνιστεί και εξ αιτίας αυτού, ο τουρκικός λαός υποφέρει, οπότε χρειάζεται να διασπάσει την προσοχή τους, άρα αυτή η ρητορική είναι μέρος της προσπάθειας που πιστεύω ότι καταβάλλει σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε ο Μενέντεζ.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας αν δεχθεί επίθεση – κάτι που δεν το θεωρεί πιθανό – καθώς «καταβάλλονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έρθει και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει το εκτόπισμα που είχε κάποτε στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου».

Ξεκαθάρισε δε ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία  μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».



Εκνευρισμός…

Η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αιτήματα Ελλάδας και Τουρκίας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον σουλτάνο, ο οποίος, εκτιμάται ότι προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά και να καταφέρει να εξασφαλίσει άλλη μία θητεία, θα συντηρήσει τις προκλήσεις κατά της Αθήνας ενώ την ίδια στιγμή θα πιέσει στο παρασκήνιο τις ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών στην Άγκυρα.

Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά έχουν γίνει καθημερινότητα ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει να τάζει τα πάντα στους Τούρκους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών για να αντιστρέψει το κλίμα, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε αυξήσεις μισθών αλλά και κατάργηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το βέβαιο είναι ότι στην Ουάσιγκτον θέλουν να επικρατήσουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο το προσεχές διάστημα ενώ καθόλου τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα που προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα.

Η παρουσία του σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ίσως είναι και μία προσπάθεια των ΗΠΑ να δηλώσουν την απαίτησή τους για ηρεμία και σταθερότητα. Αυτό έδειξε άλλωστε και η αναφορά στην κοινή δήλωση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου περί ανάγκης σταθερότητας και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜαγνησία: Ανησυχία προκαλούν οι μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθροΙωάννα Τούνη: «Η καριέρα μου ως influencer μάλλον κλείνει άδοξα κάπου εδώ»