Εκτός ορίων κινείται πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Οι χθεσινές αναφορές του τούρκου προέδρου στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου ήταν για μία ακόμη φορά ακραίες, καθώς θέλησε να εμφανίσει την Τουρκία ως τον «καλό γείτονα» και την Ελλάδα ως τη χώρα που δημιουργεί προβλήματα.

Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ η Αθήνα έδινε σκληρή απάντηση στον  Ερντογάν, οι ΗΠΑ έδωσαν νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα, τραβώντας το… αυτί της για το κρεσέντο των προκλήσεων.

Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ σε Τουρκία

Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

»Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν

Όσο αφορά τον τούρκο πρόεδρο, αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» (χαρακτηρίζονται) προκλήσεις.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.

Νέες απειλές

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Η πρόκληση της Άγκυρα και η απάντηση της Αθήνας

Δεν έφταναν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και χθες, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο έλληνας πρέσβης, από τον οποίο -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu– ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και σε συνέχεια φωτογραφιών που δημοσίευσαν τα τουρκικά ΜΜΕ από τη Λέσβο και τη Σάμο, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε  ενώπιον της Ελλάδας και των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στα ελληνικά νησιά.

Η απάντηση από την Αθήνα, πάντως, δεν άργησε να έρθει με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαθε χρόνο πετάμε πάνω από 460 μερίδες φαγητό
Επόμενο άρθροΚαιρός: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα – Ποιες είναι οι επικίνδυνες περιοχές – Τι θα γίνει στην Αττική