Επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αλλά ακαι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την επίσκεψή του στον Έβρο εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, και αποκαλεί έμμεσα τον Μπορέλ «συνεργό» στα «εγκλήματα» της Ελλάδας.

«Εξωπραγματικές»  χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση της Άγκυρας  οι δηλώσεις Δένδια  ενώ αναφέρεται: Να «ξυπνήσουν από το όνειρό τους Ελλάδα και Κύπρος. Το να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κλείνει συμφωνίες με τη Λιβύη, όπως έκανε με το λεγόμενο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Επέκρινε παράλληλα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν αναφέροντας ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια και ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ενώ για τη Γαλλία έιπε ότι θέλει να επιστρέψει στο αποικιοκρατικό παρελθόν της και στηρίζει έναν πραξικοπηματία σαν τον Λίβυο στρατάρχη Χάφταρ.

«Είναι λάθος να παραβλέπουν τα συμφέροντα μας στη ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Τσαβούσογλου και υποστήριξε ότι  «η Τουρκία δεν πηγαίνει στην Λιβύη δια της βίας, μας καλούνε από μόνοι τους.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ερντογάν,  Φαχρετίν Αλτούν έστρεψε βέλη στο βιβλίο του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου, Τζοβ Μπόλτον από το οποίο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ξεχώρισαν τις αναφορές στις «σχέσεις διαφθοράς Τραμπ-Ερντογάν».

«Το βιβλίο είναι μια παραπλανητική και μονόπλευρη παρουσίαση των συνομιλιών Τραμπ και Ερντογάν, με στόχο το προσωπικό όφελος του συγγραφέα», υποστήριξε  ο Αλτούν και σχολίασε ότι  η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας θα επιβιώσει με ειλικρινείς συνομιλίες Ερντογάν και Τραμπ.

Πηγή:ΕΡΤ /Ανταπόκριση:Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή της ΕΟΤ στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη
Επόμενο άρθροΟ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την για άμεση δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης των Καλών Νερών Μαγνησίας