Τους άξονες του βασικού περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του Υπουργείου, που θα έρθει έως τα τέλη του μήνα, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατά την καθιερωμένη ανά δίμηνο συνάντησή τους. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ο κ. Χατζηδάκης παρέθεσε τον σχεδιασμό και το σκεπτικό του Υπουργείου αναφορικά με:

• τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις,
• τη ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις,
• μια σειρά από ρυθμίσεις για τα δάση και τους δασικούς χάρτες, καθώς και
• το νέο πλαίσιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

«Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προσπαθούν να συνδυάσουν την προστασία του περιβάλλοντος με την προσπάθεια η χώρα να προχωρήσει μπροστά αναπτυξιακά χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς. Ο κοινός στόχος αυτός είναι μια πραγματικά πράσινη πολιτική που θα έχει ως τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο κ. Χατζηδάκης και αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, τους ζήτησε να καταθέσουν τις προτάσεις τους λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι οι προτάσεις σας είχαν, έχουν και θα έχουν προστιθέμενη αξία».

Όσον αφορά τις Προστατευόμενες Περιοχές ειδικότερα, στόχος είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, να γίνει μια καινούρια εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Οι προστατευόμενες περιοχές αντιστοιχούν κοντά στο 1/3 της έκτασης της χώρας και τις διαχειρίζονται 36 φορείς. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η νομοθετική παρέμβαση κρίνεται αναγκαία, καθώς παρά τις προσπάθειες που κάνουν πολλά από τα ΔΣ Φορέων, αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις πιο απλές από τις αρμοδιότητες τους όπως αυτές της καθαριότητας και της φύλαξης, ενώ το θεσμικό πλαίσιο, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις, παραμένει ελλιπές με περιορισμένα αποτελέσματα.

Έτσι, η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων, λαμβάνει υπόψιν την πρόταση των ίδιων των Φορέων του 2016 και αφορά το αίτημά τους να υπάρχει ένας ενιαίος, κεντρικός φορέας, ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του σημερινού ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης).

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η μετεξέλιξη θα σημαίνει και τη συνέχιση της εποπτείας του από το ΥΠΕΝ, αλλά και την εναρμόνισή του με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την καλή ευρωπαϊκή πρακτική.

Πηγή: ypeka.gr

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέντε Έλληνες σε μίτινγκ στη Γερμανία και στη Γαλλία
Επόμενο άρθροΦιλική αναμέτρηση με το Λαύριο ο Ολυμπιακός