Αποχή ενός χρόνου από την αγωνιστική δράση και επιπρόσθετα παύση ομαδικών προπονήσεων για περισσότερο από τέσσερις μήνες πλέον. Παγκόσμιο φαινόμενο; Το λες και έτσι.

Μετά την αναβολή, ο νέος κορωνοϊός παρέσυρε σαν ντόμινο προολυμπιακές διοργανώσεις, παγκόσμια, ηπειρωτικά και εθνικά πρωταθλήματα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αθλητικό τοπίο της Ελλάδος. Οι ακυρώσεις εξελίχθησαν σε… γαϊτανάκι. Πολλοί από τους αθλητές μας φόρεσαν ελάχιστες φορές αγωνιστικά ρούχα κατά τη διάρκεια του 2020. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αννας Κορακάκη που τον τελευταίο χρόνο πήρε μέρος μόνο σε έναν αγώνα στο σκοπευτήριο του Βόλου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ακυρωθεί μόνο εξαιτίας των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, και ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία τους δεν είχαν αναβληθεί. Ο νέος κορωνοϊός όμως έγινε αιτία να αναβληθούν για το φετινό καλοκαίρι. Στις 24 Μαρτίου του 2020, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ανακοίνωσαν ότι για την προστασία της υγείας των αθλητών η κορυφαία αθλητική γιορτή δεν θα διεξαγόταν το καλοκαίρι. Το ίδιο βέβαια έγινε και με κάτι εξωαγωνιστικό, τις παρελάσεις. Ποτέ ξανά δεν είχαν αναβληθεί και όμως έγινε!

Και στο μπάσκετ, πλην της Basket League, οι χαμηλότερες κατηγορίες βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας το πράσινο φως για το τζάμπολ. Η πανδημία έδωσε τη χαριστική βολή σε ΚΑΕ με οικονομικά προβλήματα όπως ο Πανιώνιος, το Ρέθυμνο, ο Ηφαιστος Λήμνου και ο Διαγόρας Δρυοπιδέων, που δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής, με αποτέλεσμα το φετινό πρωτάθλημα να διεξάγεται με 12 ομάδες αντί 14 του περυσινού. Σε βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ αναδείχθηκαν πρωταθλητές χωρίς να διεξαχθούν όλοι οι αγώνες, αλλά η νέα χρονιά βρίσκει τους αθλητές και τις αθλήτριές τους σε lockdown λόγω πανδημίας.

Και σε ό, τι αφορά την Football league την Γ’ Εθνική και τα τοπικά πρωταθλήματα; Μηδέν. Το απόλυτο, παραμελημένο, παραγκωνισμένο, αδιάφορο, υποτιμημένο… μηδέν! 

Συσκέψεις επί συσκέψεων και συναντήσεις επί συναντήσεων, όλα εις μάτην, όλα ατελέσφορα. Σαν να μας οδηγούν συγκεκριμένα σε ένα τέλμα, παίζοντας με τον ιδρώτα, τον πόνο, τον κόπο και τα χρήματα των διοικήσεων που πιστέψτε με είναι απέραντα και σε μεγάλες δόσεις ξοδεμένα. Οι ομάδες πλέον έχουν φτάσει ψυχολογικά στο απροχώρητο, ζητώντας άμεσα λύση για όλα αυτά που έχουν χάσει μέχρι τώρα. Κυκεώνας προβλημάτων ελέω μηδαμινών εσόδων, δίχως χορηγούς, εισιτήρια αγώνα, διαρκείας και τηλεοπτικά. Ναι τηλεοπτικά καλά διαβάζετε. Μη ξεγελιέστε που η ΕΡΤ δείχνει αυτή την στιγμή Superleague 2. Το συμβόλαιο είναι πολύ μικρό και οι ομάδες πιέζουν για αύξηση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως πρέπει να καλύψουν και το υγειονομικό πρωτόκολλο, με τα απαραίτητα rapid test και εξοπλισμό αντιμετώπισης, όπως αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, αποστειρώσεις κλπ, τότε τα έξοδα, μόνο από αυτά, κοστολογούνται σε 30 χιλιάδες μηνιαίως τουλάχιστον.

Στον «πάγο» παραμένει, λοιπόν, η Football League, καθώς καθυστερεί η απόφαση των ειδικών για την έναρξη των προπονήσεων και της αγωνιστικής δράσης, όντας απορίας άξιο πως θα καλυφθούν τόσες αγωνιστικές, με την αναβολή να μην υπάρχει καν σαν πιθανότητα αφού θα είναι το κερασάκι στην τούρτα οικονομικά. Οι λοιμωξιολόγοι πιέζουν την κυβέρνηση, η οποία παραμένει απαθέστατη. Εναλλακτική, στην περίπτωση αυτή που στράβωσαν όλα, δεν υπάρχει και πορευόμεθα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αλλά ως πότε θα πηγαίνει μια κατάσταση παγωμένη με αυτόματο πιλότο; Θα συντριβεί κάποια στιγμή και τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Υφυπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι λοιμωξιολόγοι κάντε κάτι και μαζέψτε τα ασυμμάζευτα. Σώστε τους ποδοσφαιριστές, τις διοικήσεις και τις οικογένειες τους που ζουν από αυτό τον χώρο.

Επιμέλεια κειμένου:
Χρυσόστομος Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΣυντάξεις Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ: Σήμερα οι πληρωμές
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κινητοποίησεις εργαζομένων σε νοσοκομεία για την ανάδειξη των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας