Έμφαση στην επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής ασύλου, η οποία σήμερα ξεπερνάει ακόμη τα δύο χρόνια δίνει η κυβέρνηση για να μπει φρένο στο μεταναστευτικό. Στόχος είναι να υπάρχει η πρώτη απόφαση μέσα σε ένα μήνα, και σε άλλους δύο η προσφυγή, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των επαναπροωθήσεων.

Στην δομή της Μόριας και στον άτυπο καταυλισμό σήμερα ζουν περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αιτούντες άσυλο. Περί τους 4.000 έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτες ομάδες και μπορούν να μετακινηθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα.Βάσει της εφαρμογής του νέου νόμου για τις διαδικασίες ασύλου, οι αιτήσεις των νεοαφιχθέντων, εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, με στόχο την επιτάχυνση των επιστροφών.

Τις τελευταίες 4 ημέρες στην Μόρια, εξετάζονται και παλιές αιτήσεις του 2019. Συνολικά οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είναι 85.000

Tο γραφείο ασύλου στη Μόρια, κάθε εβδομάδα, έχει δυναμική εξέτασης 250 αιτημάτων ασύλου. Μέσα στο 2020 έχουν κατατεθεί 2.000 αιτήσεις. Αναμένεται να τακτοποιηθούν όλες μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο το Υπουργείο Μετανάστευσης, προχώρησε σε 8 αποστολές στην Τουρκία. Το μήνυμα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο, έχει φτάσει στις δομές. O εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, σχετίζεται με τις διαδικασίες ασύλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιος που καταθέτει το αίτημά του, θα πάρει πρώτη ημερομηνία εξέτασης, μετά από ένα έως 2 χρόνια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι σε ένα μήνα να υπάρχει πρώτη απόφαση, και σε άλλους 2 μήνες η προσφυγή, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης επισκέφθηκε την δομή φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και μετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, όπου μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν, να παίξουν ρόλο, να διαχειριστούν κονδύλια και αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα. Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος με άξονες, μεταξύ άλλων, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒρέθηκε το κρησφύγετο του τοξοβόλου στα Πατήσια – Τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής (video)
Επόμενο άρθροΤο επίσημο σήμα της παρουσίασε η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” (video)