«Είναι η μόνη συμφωνία που εγγυάται τη στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλα θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας» είπε μεταξύ άλλων η Βρετανή πρωθυπουργός, σε σύντομη ομιλία της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, την Παρασκευή.

 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός συναντά σήμερα το απόγευμα για δεύτερη φορά τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ευελπιστώντας ότι θα επιλυθούν και τα εναπομείναντα ζητήματα στη συμφωνία για το Brexit.

 

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποδύονται σε διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συναίνεση της Ισπανίας στο Συμβούλιο Κορυφής της Κυριακής.

 

Την τελευταία στιγμή, όπως θυμίζει η DW, η Μαδρίτη προβάλλει εμπόδια στο θέμα του μελλοντικού εμπορικού καθεστώτος του Γιβραλτάρ και απειλεί με βέτο εάν δεν συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης πως και η Μαδρίτη θα έχει λόγο σε αυτό το ζήτημα.

 

“Αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί”, δήλωσε οπρωθυπουργός Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

 

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο είχε δηλώσει ότι η Ισπανία ζητα τη «γραπτή» δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής που έχει στόχο να επικυρώσει τη συμφωνία του Brexit μεταξύ της Βρετανίας και των 27.

 

Η Ισπανία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιταχθεί στη συμφωνία του Brexit, του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, εάν το δικαίωμά της για άσκηση βέτο όσον αφορά τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του βρετανικού θύλακα δεν αναγνωριστεί γραπτώς.

 

Κρίσιμη η 11η Δεκεμβρίου

 

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει μπροστά του τις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει κάνει κεντρικό σύνθημα το θέμα του Γιβραλτάρ, εξού και η απειλή του για βέτο.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, οι 27 καλούνται να υπογράψουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, 585 σελίδων, που έχει νομική ισχύ και τη Διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης Βρυξελλών και Λονδίνου.

 

Η Διακήρυξη είναι ένα κείμενο καλών προθέσεων που δεν έχει νομική ισχύ και αναφέρεται με γενικότητες στις μελλοντικές σχέσεις και στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας. Εξαιτίας αυτών των γενικοτήτων έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

 

Αν οι 27 υπογράψουν και τα δύο κείμενα, το τελευταίο και μεγαλύτερο εμπόδιο που απομένει για την Τερέζα Μέι είναι η συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να τα αποδεχθούν ή να τα καταψηφίσουν. Θα είναι μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία, εάν κρίνουμε από τις σφοδρές αντιρρήσεις που εκφράζονται ένθεν κακείθεν των πολιτικών εδράνων.

 

Ωστόσο, η πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως διαθέτει αντοχές και υπερπηδά τα εμπόδια. Γιατί όχι και το μεγαλύτερο;

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦτάνει πια με τη λασπολογία
Επόμενο άρθροΑπρόσεχτο βήμα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία INF