Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην χθεσινή ψηφοφορία.

 

Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία θα συνεχίζει να λέγεται Μακεδονία» κι ότι οι ελπίδες για την εξεύρεση λύσης στην διαμάχη ετών μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας υπέστησαν πλήγμα.

 

Γερμανική εφημερίδα «Bild» : Η «Μακεδονία» συνεχίζει να λέγεται «Μακεδονία»

 

Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι η «Μακεδονία συνεχίζει να λέει Μακεδονία».

 

«Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για το ονοματολογικό ήταν ανεπαρκής, όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Το δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» για την αλλαγή του ονόματος και η ενσωμάτωση της μικρής βαλκανικής χώρας στη Δύση έχει αποτύχει…»

 

«Κατά την ψηφοφορία, μόλις περίπου το 34% των 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στην κάλπη. Για το κύρος του δημοψηφίσματος, περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων θα έπρεπε να συμμετέχουν».

 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως το δημοψήφισμα στέφθηκε από επιτυχία: Η «συντριπτική πλειοψηφία» ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χτες το βράδυ.

 

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζει επίσης οι λαικιστές έσπευσαν να επικροτήσουν την αποτυχία του δημοψηφίσματος.

 

«Ο επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κυβερνητικού εταίρου στην Αθήνα, Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτυχία του δημοψηφίσματος μέσω Twitter», επισημαίνει η εφημερίδα Bild.

 

Βρετανικό δίκτυο BBC: Οι ελπίδες για την επίλυση μιας διαμάχης ετών μεταξύ των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα

 

«Η ψηφοφορία για την αλλαγή ονόματος δεν κατάφερε να επιτύχει το κατώτατο όριο», όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC και προσθέτει: «Η ψηφοφορία στην πΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας ως «Βόρεια Μακεδονία» φαίνεται να απέχει πολύ από την απαιτούμενη προσέλευση».

 

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το ένα τρίτο των «Μακεδόνων» προσήλθαν στην κάλπη…Η ψηφοφορία αποσκοπούσε να τερματίσει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα, η οποία έχει τη δική της περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία….Η Αθήνα συμφώνησε να βάλει τέλος στις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εφόσον όμως αλλάξει όνομα», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ απείλησε με πρόωρες εκλογές, εάν το κοινοβούλιο δεν υποστηρίξει την πρόταση».

 

Reuters: Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» δεν κατάφερε να φθάσει το όριο συμμετοχής

 

Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» απέτυχε να εξασφαλίσει το 50% της συμμετοχής που απαιτείται για να καταστεί η ψηφοφορία έγκυρη, δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, όπως αναφέρει το Reuters.

 

«Σ΄αυτό το δημοψήφισμα είναι σαφές ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Όλιβερ Ντερκόσκι.

 

Irish Times: Η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα επισκιάζει τις προοπτικές διαπραγμάτευσης για το όνομα «Μακεδονία»

 

«Η χαμηλή προσέλευση απείλησε να ακυρώσει το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» έπειτα από μία ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα επισκιάζοντας τις προοπτικές για αλλαγή του ονόματος και ανοίγοντας το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολιάζουν στην ιστοσελίδα τους οι «Irish Times».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην κατηγορία επιτήρηση οι μετοχές της ΝΙΚΑΣ
Επόμενο άρθροΟι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι