Εξι μήνες μετά την ακύρωση του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας (Ιωάννινα, 2-4 Ιουλίου) και με την ίδια σκοταδιστική αντίληψη στον πυρήνα του – τη στερεοτυπική απεικόνιση της γυναίκας που ευθύνεται για το ότι δεν γίνεται μητέρα, ενώ τα χρόνια περνούν, επιβαρύνοντας με αυτήν τη στάση την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα – διεξήχθη χθες διαδικτυακά από τη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, έναν σύλλογο χριστιανικής αισθητικής που αυτοπροσδιορίζεται ως μορφωτικός – πολιτιστικός, με ομιλητές τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον δρα Ιατρικής – γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής Κωνσταντίνο Πάντο, ημερίδα με θέμα «Υπογονιμότητα – Υπογεννητικότητα – Δημογραφικό».

Η πάνδημη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε τον Ιούνιο μετά την προβολή του προσβλητικού για τις γυναίκες τηλεοπτικού σποτ και η συνακόλουθη απόσυρση της στήριξης της Προέδρου της Δημοκρατίας από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαίνεται πως δεν στάθηκαν ικανές να νουθετήσουν τους διοργανωτές της χθεσινής εκδήλωσης. Ούτε καν η σοφία των αρχαίων που διατείνεται ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Ετσι, παρά την ακύρωση του πρώτου συνεδρίου, στο οποίο και πάλι πρωτοστατούσε ο Κωνσταντίνος Πάντος, και παρά τις αλγεινές εντυπώσεις που είχε προκαλέσει το επίμαχο τηλεοπτικό σποτ, χρησιμοποιήθηκε και πάλι για την επικοινωνία και της χθεσινής ημερίδας, με την υποσημείωση ότι «οι ομιλητές θα αναφερθούν στο ακυρωθέν πρώτο συνέδριο».

Αντιδράσεις

Από την πλευρά της επίσημης πολιτείας, η αρμόδια υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να χρειαστεί να πάρει αποστάσεις ξανά από μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως ακριβώς είχε πράξει και τον Ιούνιο, όταν την εμφάνιζαν – εν αγνοία της – ως μία εκ των ομιλητριών. Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η ίδια: «Η κυβέρνηση αυτή έχει θέσει από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της στήριξης της οικογένειας. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθούμε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικογένειας και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο διαφωνούμε με την οργάνωση συνεδρίων, όπου, αν και συζητούνται γυναικεία θέματα, υποεκπροσωπείται το γυναικείο φύλο ή περιλαμβάνονται θέσεις που αναπαράγουν στερεότυπα που υποβιβάζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Στόχος μας είναι να στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες σε κάθε επιλογή τους».

Οσον αφορά τα περί συνδιοργάνωσης με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου διευκρινίζει: «Εδώ και αρκετά χρόνια, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τον Οργανισμό Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, βοηθώντας στην εκτύπωση του προγράμματος. Στην επιλογή του προγράμματος και των ομιλητών δεν έχουμε καμία σχέση».

Αναπαραγωγική μηχανή

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η διεξαγωγή της συγκεκριμένης ημερίδας, γυναικείες οργανώσεις έκαναν λόγο για εκδηλώσεις που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως αναπαραγωγική μηχανή. «Το θεωρώ απαράδεκτο τελείως. Ενα πισωγύρισμα είναι, δεν είναι πράγματα αυτά. Δεν είναι θρησκευτικό το θέμα, είναι θέμα κοινωνικής πολιτικής. Το Δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, να ρίχνουμε στη γυναίκα τις ευθύνες. Το Δημογραφικό θέλει προνοιακή πολιτική, θέλει κίνητρα να γυρίσουν οι νέοι, που έχει φύγει ένα εκατομμύριο με το brain drain, και όχι να πούμε στις γυναίκες τι κάνουν λάθος. Προς Θεού, δηλαδή. Τι δουλειά έχει η Εκκλησία να ανακατευτεί σε αυτή την ημερίδα; Χωρίς δημογραφική πολιτική δεν λύνεται το Δημογραφικό, τι θέλουν δηλαδή, να γυρίσουν τις γυναίκες στο σπίτι; Θέλουμε κοινωνική πολιτική, παιδικούς σταθμούς, να βοηθήσουμε τους νέους οικονομικά για να κάνουν παιδιά. Δεν έχει καμία θέση η Εκκλησία σε αυτά. Η Εκκλησία το μόνο που πρεσβεύει είναι ότι είναι αμαρτία οι εκτρώσεις», αναφέρει η Δέσποινα Λογιάδου, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος, που από το 1976, με επικεφαλής τότε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, παλεύει κόντρα σε όποιες αντιστάσεις για την πραγμάτωση της γυναικείας απελευθέρωσης.

Το να συγκεντρώνεται μια τέτοιου είδους ομήγυρη, αποτελούμενη από άνδρες, για να συζητήσει ένα θέμα που αφορά κατεξοχήν τις γυναίκες είναι σαν να συγκεντρώνονταν 20 γυναίκες να κουβεντιάσουν δημόσια για τον καρκίνο του προστάτη. Πιο χρήσιμο για την κοινωνία θα ήταν – εφόσον πήραν την απόφαση για την πραγματοποίηση μιας ημερίδας για τις γυναίκες – να ασχολούνταν με τη ρίζα του κακού που έχει οδηγήσει φέτος 13 άνδρες να σκοτώσουν τις πρώην ή νυν συντρόφους τους, με τις περισσότερες από τις εν λόγω γυναικοκτονίες να έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια, μήπως και σταματήσουμε να μετράμε θύματα. Ή ακόμα και να έδιναν διαδικτυακό ραντεβού για να τραγουδήσουν όλοι μαζί το ρεφρέν του δημοφιλούς «No woman, no cry» του Bob Marley. Αυτό ίσως και να έπιανε τόπο. Οτιδήποτε άλλο μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πίσω στον Μεσαίωνα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕρντογάν – Η βαθιά εμπλοκή του στο βαλκανικό… ναρκοπέδιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
Επόμενο άρθροΚλιματική αλλαγή – Και το κρασί… κρασάκι