Ο ρόλος του Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες

 

 

Με το σχέδιο της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και αποκατάσταση μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι στις βαλίτσες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όπου θα συμμετάσχει στο Euroworking Group.

 

Ο κ. Χουλιαράκης θα πάρει μια γεύση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων τόσο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη προς εφορίες και ταμεία που αναμένεται να ενεργοποιηθούν τις επόμενες μέρες, όσο και για τα μέτρα φοροελάφρυνσης αλλά και την καταβολή 13ης σύνταξης ή 13ου μισθού, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

 

Το νέο «πακέτο» θα τεθεί επί τάπητος και την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι οποίοι, 6, 7 και 8 Μαΐου, θα βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Ιουνίου.

 

Οι ελληνική πλευρά θα ξεδιπλώσει τις παρεμβάσεις ακόμη και από τα 2019, θα κοστολογηθούν και θα οριστικοποιηθεί τι και πότε θα εφαρμοστεί με σημείο αναφοράς τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαπιστωθούν από δανειστές και ΥΠΟΙΚ όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει σύμφωνα με την ελληνική πλευρά είναι περίπου 2 δισ. και η προοπτική είναι ένα μεγάλο μέρος να διατεθεί σε μειώσεις φόρων.

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο σχετικό κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει στο 2,3% από 2,5% την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης εντός 2019.

 

Ψηλά στην ατζέντα οι 120 δόσεις

 

Το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ενημερωθούν οι ομόλογοι του κ. Χουλιαράκη στο EWG είναι για την πορεία οριστικοποίησης των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία. Η ρύθμιση για τα ταμεία είναι έτοιμη να πάρει την σειρά της για ψήφιση ανάλογα με την προθεσμία που θα οριστεί από την Βουλή. Η ρύθμιση όμως για τις οφειλές προς την εφορία έχει ακόμη λεπτομέρειες που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν πάρει και αυτή την ρύθμιση για την Βουλή. Και αυτό το θέμα αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 

Στο τραπέζι του EWG θα τεθεί και το αίτημα που υποβλήθηκε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ προς τον ESM. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα συμμετέχουν στην συνεδρίαση θα αναλάβουν όχι μόνο να περιγράψουν αλλά και να υποστηρίξουν το ελληνικό αίτημα. Θα εξηγήσουν δηλαδή ότι η αποπληρωμή των 3,7δισ. από τα 9,7 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει το προφίλ πληρωμών για το χρέος και κατά συνέπεια να αποπληρώσει και τα ευρωπαϊκά δάνειά της.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροCredit positive για μελλοντικές τιτλοποιήσεις το νέο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Γ. Κουμουτσάκου με τη βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ