Στις κοινές δηλώσεις με τον Τσίπρα ο Ερντογάν έθεσε πάλι το θέμα των 8 στρατιωτικών, ενώ μάλιστα στο θέμα επανήλθε με ερώτηση της Τουρκάλα δημοσιογράφος προκειμένου να πιέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Στην συνέχεια ο σουλτάνος έθεσε και το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη θέτοντας αφορμή την Χάλκη.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε με ιδιαίτερη ηρεμία και νηφαλιότητα θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους.

 

 

Ερντογάν: Εθεσε θέμα «8» στον Τσίπρα

Είμαστε ευχαριστημένοι που βρεθήκαμε με τον κ. Τσίπρα στη χώρα μας. Σήμερα είχαμε μια μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση. Συζητήσαμε τις σχέσεις των δυο χωρών καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα. Πολύ χαμηλότερα από τους στόχους μας οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας. Πιστευώ ότι θα αυξηθεί ο όγκος των διμερών συναλλαγών.

Οι ομογενείς μας (σ.σ. η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης) που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι ένα θέμα διαχωρισμού, αλλά συνεργασίας.

Θα πρέπει να εντοπίσουν οι δυο πλευρές έναν οδικό χάρτη και να δημιουργήσουμε πρωτίστως μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι μια σημαντική παράμετρος οι Τούρκοι στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή εμείς περιθάλπουμε 4 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε ξοδέψει 35 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί στο Αιγάιο έχουμε πάρα πολλούς θανάτους . Η συμφωνία με την ΕΕ στις 18 Μαρτίου ήταν αποθαρρυντική, η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως τις ευθύνες που απορρέουν από τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Σήμερα με τον αξιότιμο πρωθυπουργό της Ελλάδας μιλήσαμε και για θέματα τρομοκρατίας. Θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Δεν πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα οι τρομοκράτες φυγάδες, να μην τους περιθάλπει. Εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο, ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες.

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε την αδράνεια στις σχέσεις μας

Ο Αλ. Τσίπρας επεσμανε ότι ο διάλογος μας ήταν ειλικρινής, σημαντικός για το μέλλον των λαών μας και την ευρύτερη περιοχή. Υπενθύμισε ότι «συνεργαστήκαμε στενά το 2015 και το 2016 όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Συνεργαστήκαμε για αυτό το πρόβλημα μείζονος σημασίας και οικοδομήσαμε μια ευρωτουρκική συνεργασία, βάλαμε μπροστά την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ίδια στιγμή προωθήσαμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό , ανοίγοντας και δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα της ασφάλειας. Δυστυχώς ακολούθησε το πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή τη θετική πορεία».

Για να προσθέσει πως υπήρξε αντιπαραθετική ρητορική. «Στο Αιγαίο είδαμε αριθμό παραβιάσεων δυστυχώς να φτάνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα και παράλληλα η υπόθεση των 8 αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας και στη συνέχεια άλλο ένα αγκάθι των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας. Δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής. Σήμερα έγινε σαφές ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και συμμόρφωσης με πεπατημένη. Οι προκλήσεις δεν μας επιτρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα αλλά με διάλογο να βρούμε ειρηνική επίλυση διαφωνιών.

Για το «ακανθώδες» θέμα των «8»:

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο «ακανθώδες θέμα» των «8» τόνισε πως «η ελληνική δικαιοσύνη έχει πάρει αποφάσεις και οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Η Ελλάδα ως κράτος Δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι αλλά οφείλουμε να συνεργαστούμε στενότερα στον τομέα της ασφάλειας».

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί στις μεταξύ μας συζητήσεις» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες». Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

«Να προωθήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των ανησυχιών μας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Θύμισε ότι η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο Πρόεδρο και πως ο ίδιος έχει επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία μέσα σε 4 χρόνια.

Τόνισε ότι σε αυτό το θετικό πνεύμα, “συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Στις διασυνοριακές επαφές, οικονομία, τουρισμό, πολιτισμό, οι λαοί μας έρχονται πιο κοντά

Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέση στη βάση σεβασμού, διεθνούς δικαίου, κατάργηση απειλών πολέμου και αλληλοκατανόηση

Για επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Πολλοί είπαν ότι δεν ήταν επιτυχημένη συνάντηση γιατί μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Εγώ είπα ότι ακριβώς για αυτό ήταν επιτυχημένη. Οταν υπάρχουν δυσκολίες πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας

Εχω κι εγώ ένα μικρό ρεκόρ, στα 4 χρόνια πρωθυπουργός έχω επισκεφθεί 4 φορές την Τουρκία, έχουμε συναντηθεί άλλες τόσες σε διεθνή φόρα.

Διερευνητικές συνομιλίες για την διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο

Σε αυτό το θετικό πνεύμα σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν οι συνομιλίες των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών.

 

Με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

 

Για το Κυπριακό

 

Τόνισα ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ.

 

Πιστεύω ότι οφείλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και για αυτό κατέθεσα άποψη να συμφωνήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας

 

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός διεθνούς δικαίου σε ανατολική μεσόγειο και η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι εμπόδιο και αντικείμενο συγκρούσεων.

 

πρώτη καταχώρηση: 20:13

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ πάπας Φραγκίσκος δέχεται ρόλο μεσολαβητή
Επόμενο άρθροΜείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου