«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε διαφορετικά συστήματα και δεν θεωρούμε ότι έχετε δικαίωμα να μας ασκείτε κριτική», λέει ο Recep Tayyip Erdogan, εμμένοντας στην απόφασή του να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε στο «μπλοκάρισμα» της παράδοσης F-35 από τις ΗΠΑ. Όμως αυτό, δεν είναι το πρωτεύον πρόβλημα για τον Τούρκο πρόεδρο. Με μια οικονομία που έφτασε στα όρια της κατάρρευσης και μια κοινωνία πέρα από αυτά, ο Erdogan θέλει πρωτίστως να δει τον Τούρκο καταναλωτή… ευτυχισμένο ξανά. Γι’ αυτό και ήδη έχει εγκαινιάσει την πώληση ειδών πρώτης ανάγκης από δημοτικά παντοπωλεία. Όμως αυτό, παρότι είναι πολύ, δεν είναι αρκετό.

 

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Turkstat η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Κι αυτό, παρά την ανάκαμψη της λίρας κατά 30% από το περσινό χαμηλό της και την πτώση του πληθωρισμού από τα πρόσφατα υψηλά σημεία του. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου ένα πέμπτο από το αντίστοιχο περσινό διάστημα και κατά 0,7% από τον φετινό Ιανουάριο. Ο δείκτης οδηγήθηκε ξανά στα χαμηλά του 2018.

 

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας, η Τουρκία μείωσε το ποσό των αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες να κρατούν οι τράπεζες για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο. Με τα επιτόκια να βρίσκονται σταθερά στο ίδιο επίπεδο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα αποθεματικά για την τουρκική λίρα μειώθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης για τις καταθέσεις. Με αυτή την κίνηση, η Finasbank εκτιμά ότι η κίνηση θα απελευθερώσει περίπου 3 δισ. δολάρια και θα στηριχθεί η χορήγηση δανείων.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚίνα-Ρωσία απειλούν με Doomsday
Επόμενο άρθρο«Όλα ανοιχτά» για παράταση του Brexit