Η Δονούσα θα βρεθεί στο επίκεντρο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε 10 «μικρά» νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τις τοπικές κοινωνίες στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

 

Στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από το Ιδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, είναι η Δονούσα να μετατραπεί στο πρώτο «plastic free» (ελεύθερο από πλαστικά μιας χρήσης) νησί της χώρας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ένα χρόνο πριν στην Σίκινο με βασικό ζητούμενο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, μέσω της αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.

 

Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία takeaway), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα.

 

«Στη Δονούσα υπάρχουν τρεις τοπικοί σύλλογοι που είναι πολύ δυναμικοί και συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους: ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Ποσειδών” και η Ενωση Δονουσιωτών Κυκλάδων», εξηγεί η Ειρήνη Γκιουλάκου, υπεύθυνη του προγράμματος. «Με τη βοήθειά τους στις αρχές Απριλίου πραγματοποιήσαμε μια ενημερωτική εκδήλωση στο νησί και μοιράσαμε στις επιχειρήσεις σακούλες πολλαπλών χρήσεων και βιοδιασπώμενα καλαμάκια και στους πολίτες ποτήρια πολλαπλών χρήσεων. Μαζί με τον Σύλλογο Αγριας Ζωής Νάξου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του βυθού και με τους μαθητές της Δονούσας καθαρισμός των ακτών.

 

Γενικά, η Δονούσα είναι το νησί στο οποίο συναντήσαμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι επιχειρηματίες μας λένε “μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα να προστατεύσουμε τον τόπο μας”. Υπάρχει μια αντίληψη συλλογικότητας που δύσκολα συναντάς και η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας».

 

Σημειώνεται ότι εκτός από τη Δονούσα, το πρόγραμμα «Sea Change Greek Islands» πραγματοποιείται στη Σίκινο, στη Φολέγανδρο, στην Κίμωλο, στη Σέριφο, στην Ανάφη, στην Αμοργό, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά και στο Κουφονήσι, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων δήμων

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Επόμενο άρθροΔύο νεκροί από πυροβολισμούς σε σταθμό μετρό της Μόσχας