Αξιοποιώντας το φυσικό αέριο ως «καύσιμο γέφυρα» στην ηλεκτροπαραγωγή

 

Το πράσινο φως για ενεργειακή επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έλαβε η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου.

 

Η νέα αυτή επένδυση ηλεκτροπαραγωγής από το σταθμό συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ισχύος 662 MW, έρχεται σε συνέχεια αίτησης που είχε καταθέσει στη ΡΑΕ η Damco Energy.

 

Σύμφωνα με την άδεια, ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου κοινού άξονα θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 212 MW.

 

Η κατασκευή θα διαρκέσει 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, ενώ η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του αναμένεται στην αρχή του β’ τριμήνου του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία

 

Σίγουρα η επένδυση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία τόσο για τον Όμιλο Κοπελούζου όσο και για την χώρα αλλά και την ακριτική Θράκη. Κι αυτό επειδή η παραγωγή ενέργειας καθιστά την Ελλάδα leader στα Ν.Α Βαλκάνια και ισχυροποιεί την θέση της στο ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

 

Οι άλλοι παίκτες

Στο παιχνίδι των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου επιχειρούν να εισέλθουν επίσης ο όμιλος Μυτιληναίος καθώς και η ΓΕΚ Τέρνα.

 

Ο όμιλος Μυτιληναίος προγραμματίζει εντός του έτους να ξεκινήσει την κατασκευή ενός καινούργιου σταθμού συνδυασμένου κύκλου 650 MW Άγιο Νικόλαο, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έχει υποβάλει ήδη αίτηση για έναν ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή, με την κατασκευή του να υπολογίζεται εντός του 2020.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠεριστέρι ο «Φονέας» των «αιωνίων»
Επόμενο άρθροΠέθανε ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Αναστασιάδης