Άλλη μία ψηφοφορία για το Brexit διεξάγεται σήμερα στην βρετανική Βουλή. Η ολομέλεια καλείται να τοποθετηθεί επί του σχεδίου Β της Τερέζα Μέι που περιλαμβάνει εναλλακτικές προτάσεις στο θέμα του backstop.

 

Η επιμονή της Πρωθυπουργού να κρατήσει ως όπλο διαπραγμάτευσης την έξοδο της Βρετανίας δίχως συμφωνία είναι η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι 15 ευρωπαϊστών και ρεαλιστών Υπουργών που απειλούν να παραιτηθούν αν τέτοιο ενδεχόμενο τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Τους τακτικισμούς της κ. Μέι απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Όλι Ρόμπινς, ουσιαστικός διαπραγματευτής για το Brexit και στενός συνεργάτης της, ο οποίος ακούστηκε να λέει σε ευρωπαίο αξιωματούχο πως αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο backstop έως την 29η Μαρτίου, ημερομηνία αποχώρησης, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμα και μονομερώς σε μακρά παράταση του άρθρου 50, έως ότου επιτευχθεί συμφωνία.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ενδεχόμενο να κρατά η Πρωθυπουργός στο τραπέζι την έξοδο δίχως συμφωνία, αποκλειστικά ως μέσο πίεσης των Βρυξελλών κι όχι ως εναλλακτική λύση,  πανικοβάλλει τους περίπου 60 τόριδες βουλευτές, θιασώτες  του σκληρού Brexit που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο Β.

 

Κερδίσει ή χάσει την σημερινή ψηφοφορία για το σχέδιο Β, στις 27 Φεβρουαρίου η Τερέζα Μέι θα υποστεί μια ακόμη ψηφοφορία επί της κοινής προτάσεως δύο βουλευτών, τους πρώην υπουργούς Υβέτ Κούπερ των Εργατικών και Ολιβερ Λέτγουιν των Συντηρητικών, η οποία θα αποκλείει ενδεχόμενο μη συμφωνίας και ανάληψη του χειρισμού του Brexit από το Κοινοβούλιο, αν έως τα μέσα Μαρτίου δεν έχει βρεθεί λύση με τις Βρυξέλλες για το backstop. Πρόταση που ακόμα και η Ντάουνινγκ Στριτ, θεωρεί δεδομένο πως θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών..

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΞεκινά το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας 5.000 ανέργων
Επόμενο άρθροΠολλαπλή Πιστοποίηση για τη «Χαλβαδοποιία Ελλάδος- Αφοί Παπαγιάννη»