Πενήντα εκατομμύρια ευρώ, θα εκταμιευτούν άμεσα για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού. Περιφερειάρχης και δήμαρχοι των νησιών συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, διαφώνησαν, όμως, ως προς το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Το πρωί της Πέμπτης, ψήφισμα με τα αιτήματά τους, επέδωσαν στους Υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Νότη Μηταράκη, οι εκπρόσωποι των νησιών του βορείου Αιγαίου, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμφώνησαν στα περισσότερα και κυρίως στην ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την κυβέρνηση.

«Άμεσα επείγει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

«Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και των νησιών και αυτά θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σημεία συμφωνίας

Συμφώνησαν:

    • Σστην ανάγκη αποσυμφόρησης των δομών:Ήδη έχουν μετακινηθεί 9.000 από τα νησιά στην ενδοχώρα και ακόμη 11.000 έπονται το επόμενο διάστημα.
    • Έλεγχος των ΜΚΟ με τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα το Υπουργείο Μετανάστευσης
    • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με σκοπό την μείωση των ροών

Βασικά σημεία της κυβερνητικής πολιτικής είναι η μείωση του χρόνου απόδοσης ασύλου από 3 έως 5 χρόνια που ισχύει σήμερα σε 6 έως 9 μήνες και η διαρκής ροή επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

«Κάθε Παρασκευή πλοίο θα επιστρέφει στην Τουρκία μετανάστες» είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε αυτό το σημείο παρατηρείται διαφωνία, ως προς τον χρόνο των επιστροφών.

«Εκείνοι θα επιθυμούσαν αμέσως μετά την ταυτοποίηση να υπάρχουν επιστροφές. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον ένα μήνα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα – φυλακές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τοπικές κοινωνίες ούτε για τους πρόσφυγες».

«Καλούμε τον λαό των νησιών να συνεχίσει και να δυναμώσει την πάλη του κατά της πολιτικής του εγκλωβισμού που δημιουργεί η πολιτική της Ε.Ε και της λειτουργίας παλιών και νέων hot spot» είναι το μήνυμα της κομματικής επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

Αποφασίστηκε ακόμη η συνάντηση κάθε 15 ημέρες με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους.

Στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές, τα τελευταία 2 χρόνια

-Έως το 2018 οι ροές αυξάνονταν
-Από το 2019 μειώθηκαν με εξαίρεση το Αιγαίο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
-2017: 33%
-2018: 30%

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
-11 επιστροφές 17 Ιανουαρίου 2019
-25 επιστροφές άμεσα
Στόχος: 200 επιστροφές την εβδομάδα

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2019
400 επιστροφές σε Γαλλία
1000 επιστροφές σε Πορτογαλία

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕλληνοτουρκικά: Υψηλούς τόνους κρατά η Άγκυρα
Επόμενο άρθροΕπαφές πρωθυπουργού στο Νταβός-“Θέμα ενεργειακής ασφάλειας ο αγωγός EastMed” (video)