Η «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου αποτελεί το γερμανικό κλειδί στην δίκαιη κατανομή μεταναστών στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ. Η πρόταση του Βερολίνου που βασίζεται στην διαδικασία ​​​​​​fast track, θα ξεκαθαρίζει το εάν ένας πρόσφυγας ή μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας.

Σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία, η οποία θα βασίζεται στον πληθυσμό και στην οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

«Είναι σαφές ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα φέρει μια παραλλαγή ή αυτό το σχέδιο το οποίο έχετε δει να περιγράφεται το οποίο είναι πραγματικά προς το συμφέρον των χωρών υποδοχής, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι η Ισπανία είναι η Ιταλία είναι και άλλες χώρες, ώστε να υπάρχει μια ανακατανομή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open.

Απαγορευτικό στις παράλληλες αιτήσεις ασύλου

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλου αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία.

Έτσι θα περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετανάστευση», η μη ελεγχόμενη δηλαδή, μετακίνηση των αιτούντων ασύλου από το ένα μέλος της Ε.Ε. στο άλλο.

Εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής

Την ίδια στιγμή χιλιάδες αιτούντες άσυλο που ζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ζητούν απεγνωσμένα να φύγουν για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε τριάντα μέρες να εκδίδεται η πρώτη απόφαση του αιτούντα άσυλο και σε δύο μήνες να εξετάζεται η προσφυγή. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των επιστροφών.

Στο σχέδιο φύλαξης των χερσαίων συνόρων αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα.

«Θα στείλουμε πολύ σύντομα drones, τα οποία θα επιτηρούν τα σύνορα. Σστόχος μας είναι να καταστήσουμε τους λίγους ανθρώπους που ζουν επί της μεθορίου να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι ασφαλείς», τόνισε.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει ταυτότητα ως προς το μεταναστευτικό, τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ», ο ειδικός γραμματέας υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης και πρόσθεσε ότι όποιος δικαιούται άσυλο θα το λαμβάνει:

«Όποιος δεν το δικαιούται κάνει τζάμπα ταξίδι. Ένας άνθρωπος που ήρθε σήμερα πολύ γρήγορα, εάν δεν δικαιούται άσυλο να βρεθεί απέναντι πίσω.Έτσι θα δοθεί το μήνυμα ότι σταμάτησε πλέον αυτή η δίοδος».

Εγκαταλείπουμε τη λογική των ελεύθερων συνόρων, ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας και εθνικός συντονιστής για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, Αλκιβιάδης Στεφανής. Σε σε συνέντευξή του στα «Νέα», τόνισε ότι «προχωρούμε σε αυστηρό έλεγχο των συνόρων, αξιολογούμε τις ΜΚΟ και επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης
Σχετική είδηση:Γερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Μεγάλο το ενδιαφέρον των ολλανδικών ΜΜΕ για τη Στεφανία” (video)
Επόμενο άρθροΤο τραγικό ναυάγιο του “‘Ορια” στις 12 Φεβρουαρίου 1944