Το τέλος της Χρυσής Αυγής σηματοδότησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τις ποινές που επέβαλε στους 57 καταδικασθέντες. To απόγευμα ανακοινώθηκαν οι τελικές ποινές έπειτα από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ισόβια κάθειρξη και 14 έτη. Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο η απόφαση του του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών είναι 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες, ομοίως για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Γιώργο Γερμενή. Στον Γιάννη Λαγό το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών. Στον Χρήστο Παππά 13 χρόνια και 3 μήνες. Στον Νίκο Μίχο επιβλήθηκαν 6 χρόνια και στον Στάθη Μπούκουρα πέντε χρόνια και έξι μήνες.

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια σε ανθρωποκτονία και 6 χρόνια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Η τελική μάχη για τους καταδικασθέντες θα δοθεί την Πέμπτη στη δικαστική αίθουσα με τους συνηγόρους υπεράσπισης να προσπαθούν να πείσουν την έδρα να δώσει αναστολή. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η Άννα Βλαχοπαναγιώτη, αύριο στις 10 το πρωί ξεκινούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο ότι θα πρέπει να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την έφεση κι έτσι οι καταδικασθέντες να μην οδηγηθούν στη φυλακή. Αναμένεται να υποστηρίξουν ότι δεν είναι φυγόδικοι. Επίσης, ενδέχεται  να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα ότι δεν θα επαναλάβουν αξιόποινες πράξεις γιατί κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει την ποινική τους μεταχείριση στην πορεία ενώ δεν αποκλείεται να επικαλεσθούν θέματα υγείας και βιοποριστικούς λόγους.

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός ο οποίος ως ευρωβουλευτής προστατεύεται από καθεστώς ασυλίας. Στα βήματα για να αρθεί η ασυλία του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης από το εφετείο η οποία θα σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με το αίτημα της άρσης ασυλίας του και στη συνέχεια θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής. Για να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στη σύλληψη του θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Στο μεταξύ αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στη ΓΑΔΑ για το πώς θα δράσει η αστυνομία όταν έρθει η ώρα των συλλήψεων για το διευθυντήριο και τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά, Κάτια Νιάκαρη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλάνο για την επιστροφή φιλάθλων από την 6η αγωνιστική!
Επόμενο άρθροΒόλος:Κρούσματα κορωνο’ι’ού κι ανησυχία.