Η νέα ενεργειακή αγορά που θα λειτουργεί σύμφωνα με το Target Model και η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.

 

Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλα για το μέλλον της βιομηχανίας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι σήμερα το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η απελευθέρωση της αγοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιγνιτική παραγωγή λόγω της πώλησης των μονάδων της θα δημιουργήσουν νέα δυναμική στην αγορά.

 

Ο κ. Σταθάκης, ανέφερε ότι ο ρόλος της ΔΕΗ στη νέα αγορά θα είναι ειδικός και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν στην αγορά ενσωματωμένοι θεσμοί που θα στηρίξουν τη βιομηχανία. Και πρόσθεσε ότι η μείωση της δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη από την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά θα έχει θετική επίδραση στις τιμές καθώς θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

 

Όπως είπε το Χρηματιστήριο ενέργειας θα λειτουργήσει έως το τέλος του 2019, ενώ πρόσθεσε ότι προωθούνται με ταχείς διαδικασίες και οι ενεργειακές διασυνδέσεις, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο αγορών στο πλαίσιο του target model, όσο και στο εσωτερικό (διασύνδεση νησιών, Κρήτης κ.οκ).

 

Ειδικά για το χρηματιστήριο ενέργειας, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά διμερών προθεσμιακών συμβολαίων μεταξύ των μεγάλων παραγωγών – προμηθευτών και αντίστοιχα των μεγάλων καταναλωτών. Αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης διαμόρφωσης των τιμών μέσω της ομογενοποίησης των συνθηκών ανταγωνισμού, ώστε να επέλθει σταδιακά η σύγκλιση του κόστους ενέργειας με την ΕΕ. Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας, εκτός των τιμών, θα α διαμορφώνει και τη σύνθεση του μίγματος με την εισαγωγή των πράσινων πιστοποιητικών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙδιαιτέρως αναγκαία η ρύθμιση 120 δόσεων
Επόμενο άρθροΜονόδρομος η αποπομπή Λοΐζου αν ευσταθούν τα καταγγελλόμενα