Οι ερευνητές του οργανισμού Berkeley Earth της Καλιφόρνια επιβεβαιώνουν κι αυτοί ότι η τελευταία τετραετία ήταν η θερμότερη παγκοσμίως από τότε που άρχισαν οι μετεωρολογικές καταγραφές, με το 2018 να είναι απλά το τέταρτο θερμότερο σε σειρά, γεγονός που δημιουργεί ένα νέο ανησυχητικό είδος κανονικότητας. Στην έκθεση σημειώνεται ακόμα ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 29 χώρες για τις οποίες το 2018 από μόνο του ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία τους.

 

Οι θερμοκρασίες το 2018 ήταν περίπου 1,16 βαθμούς Κελσίου (2.09 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τη μέση θερμοκρασία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, από το 1850 έως το 1900, που χρησιμοποιείται συχνά ως το προβιομηχανικό μέτρο σύγκρισης για την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

”Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2018 ήταν ψυχρότερη από το 2015, το 2016 και το 2017, αλλά θερμότερη από κάθε προηγούμενο έτος πριν από το 2015″, ανέφερε η έκθεση. Η μικρή μείωση της θερμοκρασίας πέρυσι αποδίδεται κυρίως στις διακυμάνσεις που προκαλούν τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Ελ Νίνια. Ο κλιματολόγος του Berkeley Ζέκε Χαουζφάδερ ξεκαθάρισε ότι η μικρή «βουτιά» του θερμομέτρου το 2018 δεν αντανακλά κάποια ευρύτερη τάση μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Η μακροπρόθεσμα τάση είναι εντυπωσιακά ξεκάθαρη» τόνισε.

 

Η αμερικάνικη αυτή έκθεση επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που έχει εκτιμήσει ότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος από το 1850, όπως και τα πρόσφατα ευρήματα της ευρωπαϊκής κλιματικής υπηρεσίας Κοπέρνικος. Οι επίσημες ανακοινώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, πάντως, θα καθυστερήσουν λόγω της αναστολής λειτουργίας τους (shutdown).

 

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση περιέχει πολλά στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν από μόνα τους. Το 2018 ήταν το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ στην Ανταρκτική, ένα εύρημα με ανησυχητικές επιπτώσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Είκοσι εννέα χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 50 βαθμούς Κελσίου, έζησαν το πιο θερμό έτος τους πέρυσι.

 

Την ίδια στιγμή, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και την «Independent», εκτίμησε ότι το 2019 θα υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες, καθώς συνεχίζεται η μαζική κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα δάση και οι ωκεανοί εμφανίζουν ολοένα και μικρότερη ικανότητα να απορροφήσουν το έξτρα διοξείδιο.

Σημειώνεται ότι το παρατηρητήριο αναφοράς στο όρος Μάουνα Λόα της Χαβάης έχει καταγράψει μια αύξηση κατά περίπου 30% του ατμοσφαιρικού διοξειδίου από το 1958. Το 2013 κατέγραψε συγκεντρώσεις διοξειδίου για πρώτη φορά άνω των 400 ppm (μερών ανά εκατομμύριο), ενώ το 2019, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, τα μέσα επίπεδα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 ppm (περισσότερο από όσο το 2018) και να φθάσουν τα 411 ppm, τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘεσμοί:Ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα διαφημίζεται στη μεγαλύτερη βίντεο-πλατφόρμα της Κίνας