Εφικτή μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

 

«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη δικαιότερη συμφωνία για το μέλλον», τόνισε ο Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «με εκδικητικό πνεύμα» απέναντι σε μια χώρα που «παραμένει σύμμαχος και εταίρος μας». Ήδη, πρόσθεσε, έχει συμφωνηθεί το 80-85% της συμφωνίας αποχώρησης.

 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι ακόμη και με μια συμφωνία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν, σημειώνοντας ότι μετά το Brexit η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια. Το κόστος μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα ήταν πολύ υψηλό και ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα σενάρια που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε μιλώντας σε εκπροσώπους μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

 

«Το Brexit δεν έχει προστιθέμενη αξία, είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητή», υπογράμμισε.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ενισχυθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο μέλλον.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ανοιχτή» στην ιδέα μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ, επισήμανε. Ωστόσο, τόνισε ότι διαφωνεί με την πρόταση που έχει υποβάλει το Λονδίνο, προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν μπορεί να απολαμβάνει α λα καρτ τα οφέλη ενός μέλους της ενιαίας αγοράς.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ιταλία ο Τζουζέπε Κόντε
Επόμενο άρθροΤα σημερινά πρωτοσέλιδα