Μοιάζει με μια παρτίδα πόκερ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβασή της. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, δείχνει να σχοινοβατεί με μια εύθραυστη κυβέρνηση, στην οποία οι υπουργοί, φαίνονται έτοιμοι να την εγκαταλείψουν, σε περίπτωση που το σχέδιο εξόδου της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Έτσι, η αποστροφή της ότι θα προτιμούσε ένα no deal Brexit από την πρόταση που έχει τώρα θέσει η ΕΕ, απορρίπτεται.

 

Στο μπλοκ αμφισβήτησής της, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις υπουργοί, οι Εξωτερικών, Jeremy Hunt, Περιβάλλοντος, Michael Gove, Εσωτερικών, Sadjid Djavid και ο αρμόδιος για το Brexit, Dominique Raamp, οι οποίοι έχουν ήδη έτοιμο ένα “plan B”. Θα της προτείνουν να εξετάσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα της εμπορικής σχέσης της ΕΕ με τον Καναδά, αν η Ένωση απορρίψει ξανά τις προτάσεις της στη Σύνοδο Kορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

 

Την ίδια ώρα, έρευνα της Barclays, που παρουσιάζει το Bloomberg, αναφέρει ότι σε περίπτωση που η Βρετανία πάει σε hard Brexit, θα υπάρξουν επιπλέον δασμοί 27% σε προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. Οι εισαγωγές ειδών διατροφής και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να δεχθούν «χτύπημα» από δασμούς ύψους $12,2 δισ. (9,3 δισ. στερλίνες), οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, αν η χώρα συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποχωρήσει από αυτή χωρίς συμφωνία.

 

Στην πράξη, οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στις τιμές στα καταστήματα, καθώς κάποιο από αυτό το κόστος θα μεταφερθεί σε αυτούς.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροAσταμάτητη η τρέλα για τους Rockefeller
Επόμενο άρθροΤο «άλλο πρόσωπο» του ΔΝΤ