Τις εκτιμήσεις τους για τη συμφωνία απορρόφησης της Grivalia από τη Eurobank καταθέτουν Morgan Stanley, Wood και Alpha Finance.

 

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank, ενώ η τράπεζα αναμένεται να έχει και οφέλη σε όρους εμπειρίας στο real estate.

 

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Fairfax ελέγχει ποσοστά 18% στη Eurobank και 51% στη Grivalia.

 

Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό κεφαλαιακό δείκτη 19%.

 

Όσον αφορά στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τη μεταφορά τους σε SPV, ο οίκος επισημαίνει ότι η δομή του σχεδίου είναι αντίστοιχη του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

H σχέση ανταλλαγής της Grivalia με τη Eurobank υποδηλώνει έκπτωση 17% σε σχέση με την καθαρή τρέχουσα αξία (NAV) της μετοχής, αναφέρει η Wood σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή-στόχο των 9 ευρώ για τον τίτλο.

 

Όπως αναφέρει, μέχρι πρότινος θεωρούσε τη μετοχή της Grivalia ως ελκυστικό αμυντικό «χαρτί» για να τοποθετηθεί κανείς στην ελληνική ανάκαμψη. Αντ’ αυτού, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Grivalia θα έχουν μετοχές μιας τράπεζας, με σημαντικά υψηλότερο δείκτη beta.

 

Αν και η μετοχή της Eurobank ανακάμπτει σήμερα ως τα 0,50 ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αντανακλά discount τόσο έναντι της καθαρής τρέχουσας αξίας όσο και έναντι της τιμής-στόχου για τη Grivalia, σημειώνει ο οίκος.

 

Με τον ισχυρό δείκτη κάλυψης NPEs, ξεκάθαρη οδό μείωσης των επισφαλειών και σταθερότητα στον ισολογισμό, η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της Wood μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η ελκυστικότητά της θα βελτιωθεί σημαντικά από το deal, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι αναμένεται επαναξιολόγηση του τίτλου από τους επενδυτές καθώς θα προχωρά η συμφωνία.

 

Εάν το ανοδικό περιθώριο μετουσιωθεί σε άνοδο της μετοχής, θα υπάρξει άμεσο όφελος για τους μετόχους της Grivalia. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, δείχνουν να είναι οι «ριγμένοι» του deal, αναφέρει η Wood.

 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia αναμένεται να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας, επισημαίνει η Alpha Finance. Οπως αναφέρει, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της νέας οντότητας αναμένεται να ενισχυθούν στα 5,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ.

 

Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να ανέλθουν στα 1,03 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 279 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 10% το 2020.

 

Με βάση την επίπτωση στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων και τους δείκτες NPEs της τράπεζας μετά τη συγχώνευση, οι μετοχές θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα, αναφέρει η χρηματιστηριακή.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ανακοίνωση του ΤΧΣ για συγχώνευση Eurobank-Grivalia
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις ΠΦΣ για το Σχέδιο Νόμου για πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής