Υπέρ ενός ακόμη πιο επιθετικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας τάχθηκε σε δηλώσεις της η Κάθριν Μαν, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Σε ομιλία της στο Λονδίνο, η κυρία Μαν εκτίμησε πως οι υψηλές τιμές θα επιμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα από ότι αναμενόταν λόγω των προγραμμάτων στήριξης που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση για την πανδημία, την ισχυρή απασχόληση, την ανθηρή αγορά ακινήτων και την αύξηση των αποταμιεύσεων από τους πολίτες. Για το λόγο αυτό υποστήριξε μια πιο δυναμική πολιτική σύσφιγξης των επιτοκίων.

Για πέμπτη φορά

Την περασμένη εβδομάδα το συμβούλιο της Τράπεζας ανέβασε για πέμπτη φορά τα επιτόκια με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο 1,25%, στο υψηλότερο σημείο τους από το 2009. Αν και κόντρα στις προβλέψεις επέλεξε μια μετριοπαθή άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κυρία Μαν ήταν από τις φωνές που είχε στηρίξει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και από τις δηλώσεις της είναι σαφές πως θα συνεχίσει να στηρίζει την υιοθέτηση ενός ανάλογου ρυθμού και στις επόμενες συνεδριάσεις της BoE.

Το σήμα

Άλλωστε, μετά την δυναμική άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed και το σήμα για έναρξη αυξήσεων και από την ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να κινηθεί πιο δυναμικά, επεσήμανε η Κάθριν Μαν, δεδομένου ότι καταγράφει και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Αλλιώς κινδυνεύει να δει μεγαλύτερη υποχώρηση της στερλίνας, που θα ανέβαζε κι άλλο τον πληθωρισμό.

Ήδη για φέτος η στερλίνα μετρά απώλειες ύψους 10% έναντι του δολαρίου.

Η επίσημη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας είναι πως ο τιμάριθμος θα ξεπεράσει φέτος το 11%, ήτοι δηλαδή πέντε φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓέλεν: Να μειωθεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα – Προμήθειες πρώτων υλών μόνο από φιλικές χώρες
Επόμενο άρθροFT: Οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι όλοι πολύ πραγματικοί