Ακτιβιστές για το κλίμα διατήρησαν τον έλεγχο τεσσάρων κεντρικών τοποθεσιών στο Λονδίνο για δεύτερη νύχτα, με την αστυνομία να λέει ότι έχουν προκαλέσει «σοβαρή αναστάτωση» που πλήττει μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην πόλη.

 

Μάλιστα, από τη στιγμή που η ομάδα ακτιβιστών της Extinction Rebellion απείλησε να διαταράξει το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης την Τετάρτη, η Transport for London απενεργοποίησε το wifi στο υπόγειο μετά από αίτημα της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών.

 

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες πολιτικής ανυπακοής από τη Δευτέρα, μπλοκάροντας την κίνηση σε τέσσερα κομβικά σημεία στην πρωτεύουσα σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την κλιμακούμενη κλιματική κρίση.

 

Την Τετάρτη το πρωί, οι τέσσερις τοποθεσίες – Marble Arch, Waterloo Bridge, πλατεία του Κοινοβουλίου και  Oxford Circus – παρέμειναν υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών, προκαλώντας καθυστερήσεις και αναγκαστικές εκτροπές της κίνησης στις γύρω περιοχές. Είχε προηγηθεί την Τρίτη, η κατασκήνωση διαδηλωτών στην Oxford Circus, ενώ κάποιοι ακτιβιστές είχαν στριμωχτεί κάτω από μια ροζ βάρκα που πάνω της είχαν γράψει το σλόγκαν «Πείτε την Αλήθεια».

 

Η Extinction Rebellion, που έχει προαναγγείλει μία εβδομάδα διαδηλώσεων, ζητεί από την κυβέρνηση να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2025 και “να πει την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή”, ενώ προκρίνει την συγκρότηση μιας “συνέλευσης πολιτών” που θα εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας . Το κίνημα αυτό γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 αλλά έχει εξαπλωθεί σε διεθνές επίπεδο το τελευταίο δια΄στημα.

 

«Ανησυχώ υπερβολικά για τα σχέδια που έχουν κάποιοι διαδηλωτές να προκαλέσουν προβλήματα στο μετρό του Λονδίνου. Είναι απολύτως καίριας σημασίας να χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις δημόσιες μεταφορές, αλλά και να κυκλοφορούν πεζή ή με ποδήλατο, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κλιματική έκτακτη ανάγκη» δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Kαν.

 

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέσα σε δύο ημέρες σε προσαγωγές 290 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους στην περιοχή Marble Arch και η αστυνομία λαμβάνει μέτρα κατά των ακτιβιστών που διαδηλώνουν σε άλλες περιοχές.

 

«Προς το παρόν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές, τις τοπικές επιχειρήσεις και στους κατοίκους του Λονδίνου που θέλουν να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές» δήλωσε χθες ο επιθεωρητής της αστυνομίας Κόλιν Γουίνγκροουβ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Κομισιόν «προσέλαβε» τα στρουμφάκια για τον καθαρισμό των ακτών
Επόμενο άρθροΠαραχώρηση ακινήτου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής