Η τρέχουσα συγκυρία έχει δύο βασικά στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τη συγκράτηση δυνάμεων στον βαθμό που οι ενδιαφέρουσες διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής ρευστοποιούν τον ενδιάμεσο χώρο. Και μια νέα δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που θα θέτει την Κουμουνδούρου σε κλίμα ανάταξης και ατμόσφαιρας «πειστικού σχεδίου».

Σε αυτόν τον καμβά έχουν διαμορφωθεί άτυπα ομάδες κρούσης γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά στο κόμμα που σκανάρουν τις εξελίξεις – αν και όπως λένε οι γνώστες των διεργασιών στην Κουμουνδούρου, αυτή την περίοδο το μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού κινείται με εκδηλώσεις και εξορμήσεις.

Οι έμπειροι

Γνώμονας είναι να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δημοσκοπική καθήλωση, αλλά και να γίνει όντως ελκυστικός πόλος. Αυτό περνά και από το βαθύ σκανάρισμα των διεργασιών στο Κίνημα Αλλαγής και μέσω έμπειρων στελεχών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης (εκ των στενών συνεργατών του Τσίπρα), ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και οι Θάνος Μωραΐτης και Γιάννης Ραγκούσης, που έχουν και διατηρούν εικόνα και διαύλους με το μεσαίο μέρος των στελεχών και μελών της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο παραπάνω κομμάτι στελεχών της Κουμουνδούρου συμβάλλει και ο Αντώνης Κοτσακάς λόγω πολιτικής καταγωγής.

Οι προεδρικοί

Μια έτερη ομάδα «κρούσης» είναι το στενά προεδρικό περιβάλλον γύρω από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και έχει να κάνει με την καμπάνια του σε περιφέρειες της χώρας και με αιχμή την ακρίβεια και την πανδημία. Ταξίδια και περιοδείες (αύριο θα πάει σε Λάρισα και Βόλο) που οργανώνουν συνεργάτες του όπως ο Κυριάκος Αργυρόπουλος, που έχει εμπειρία από την περιφέρεια της χώρας, αλλά και ο κοντινός του προέδρου, Νίκος Ανδριόπουλος.

Εδώ βέβαια ρόλο έχει και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αλλά και στελέχη της επικοινωνίας όπως ο Μπάμπης Παπαδάκης. Το σκανάρισμα των γεωγραφικών περιοχών, η μελέτη των κάθε φορά ειδικών χαρακτηριστικών τους έχει να κάνει και συνδέεται και με την καυτή ανάσα του ΚΙΝΑΛ και των περιοδειών των υποψηφίων του για αρχηγία στα μέρη αυτά και με τον στόχο που θέτει η Κουμουνδούρου για συγκράτηση των δυνάμεων και ανακοπή των φυγόκεντρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η εξεταστική και το Συνέδριο

Από τις ομάδες κρούσης δεν θα μπορούσε να λείπει το δυναμικό που έχει χρεωθεί την εξεταστική στη Βουλή, που ξεκίνησε την Τρίτη, για τις δημοσκοπήσεις και τις Λίστες Πέτσα. Εδώ κύριο ρόλο έχει ανάμεσα σε άλλους ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Μάριος Κάτσης.

Το κόμμα ως κόμμα και η «οικοδόμησή του» είναι στην ευθύνη του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του οργανωτικού γραφείου με υπεύθυνη την Εφη Καλαμαρά ενώ ρόλο για το συνέδριο έχει η ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) όπου αντανακλώνται όλες οι φυλές και τα ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ με τις αυτονόητες μεταξύ τους ξιφομαχίες.

Το νέο think tank

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξάλλου, είχε χθες την πρώτη του συνάντηση με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και τους συμβούλους που απαρτίζουν το νέο think tank. Ομάδα κρούσης δεν είναι η παραπάνω αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αποσαφηνίσει τη λειτουργία της νέας δεξαμενής και της σχέσης της με το κόμμα: Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα συμβάλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας. Θα έχει όμως ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν σε σχέση με τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και την από εδώ και πέρα παραγωγή πολιτικής ατζέντας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ νέα «βιτρίνα» του Αλ. Τσίπρα – Το think tank των τεχνοκρατών – Ποιοι το απαρτίζουν
Επόμενο άρθροΛογαριασμοί ρεύματος – Οι 3+1 λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών