Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικών προσώπων μετά τις αποκαλύψεις στα ΜΜΕ για το ύψος και την κατάσταση των δανείων. Πέρυσι τα δάνεια υπολογίστηκαν ότι ξεπερνούσαν τα €160 εκ., περιλαμβανομένων και αναδιαρθρώσεων, ενώ στο πρόσφατο πόρισμα γίνεται λόγος για 127 εκ. ευρώ. Οι λογαριασμοί που συνδέονται με τα δάνεια είναι κάποιες εκατοντάδες. Για το λόγο αυτό η επιτροπή ελέγχου αποφάσισε ομόφωνα σήμερα να εξετάσει το θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μόλις θα ετοιμαστεί η έκθεση του γενικού ελεγκτή.

 

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και παλαιότερα στη βουλή χωρίς αποτέλεσμα, αφού η όλη συζήτηση προσκρούει σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Το 2015 είχαν ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες όταν διέρρευσαν κόκκινα δάνεια πολιτικών στα ΜΜΕ.

Ο ελεγκτής θα εστιάσει στα ευρήματα που προέκυψαν από την επιτροπή που εξέτασε την κατάρρευση του Συνεργατισμού σε σχέση με τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αν και η κατάργηση της τραπεζικής άδειας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ενδεχομένως να του δίνει πρόσβαση στα στοιχεία, η νομοθεσία για προσωπικά δεδομένα περιορίζει τη δυνατότητα δημοσιοποίησης τους, έστω και για ικανοποίηση λαϊκών απαιτήσεων.

Η συζήτηση στη βουλή θα γίνει στη βάση των ευρημάτων της έκθεσης του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας ανέφερε σήμερα η αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους όλων των μελών της επιτροπής.

Το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού όπως δήλωσε αμέσως μετά ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης, θα συζητηθεί και ενώπιον της ολομέλειας της βουλής στο κεφάλαιο Δ.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε επίσης ότι υπάρχει πρόταση νόμου ενώπιον της ολομέλειας από μέρους του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και των Οικολόγων για το πόθεν έσχες διότι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι όταν περάσουν τρία χρόνια από την εκλογή τους να ξανακαταθέσουν πόθεν έσχες.

Ο κ. Περδίκης εξήγησε ότι «η πρόταση του κ. Αβέρωφ καθιστά υποχρεωτικό δια νόμου τα πολιτικά πρόσωπα, όχι μόνο τους βουλευτές, να καταθέτουν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η δική μας πρόταση είναι να καταθέτουν πληροφορίες εάν είναι εγγυητές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Οι αποκαλύψεις στα ΜΜΕ ότι μέρος των δανείων πολιτικών προσώπων δεν εξυπηρετούνται δημιούργησε ερωτήματα για τη στάση που τήρησαν όταν ψηφίζονταν σχετικά νομοσχέδια αλλά και ζητήματα διαφάνειας για τη σύγκρουση συμφέροντος που πιθανόν να είχαν.

Διαψεύδουν αναφορές

Ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναφερθεί στα δημοσιεύματα (των Σίγμα και Πολίτη) διαψεύδουν τις αναφορές περί ευνοϊκής μεταχείρισης των δανείων τους από τον Συνεργατισμό αλλά και τους ίδιους τους αριθμούς.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε στη βουλή ότι δεν έτυχε καμιάς εξαίρεσης και εύνοιας για το δάνειο της εταιρείας στην οποία είναι μέτοχος.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο τα οποία φέρουν την εταιρεία που είναι μέτοχος να έχει πάρει ευνοϊκά δάνεια εξήγησε ότι «η εταιρεία βρέθηκε σε δεινή θέση όταν δημιουργήθηκε η οικονομική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων, με αποτέλεσμα να τερματιστούν όλες οι οικονομικές διεργασίες», σημειώνοντας ότι «η εταιρεία μας βρέθηκε στη δεινή αυτή θέση όπως χιλιάδες πολίτες».

Επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η εταιρεία πήρε τα δάνεια κατά νόμιμο τρόπο χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία εύνοια όπως τύγχαναν όλοι οι πολίτες που βρέθηκαν να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους».

Πρόσθεσε ότι τα δάνεια ήταν καλυμμένα με υποθήκες και ακίνητα αλλά μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να γίνει αναδιάρθρωση διότι μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης».

Σημείωσε ότι «ένας άλλος λόγος που καθυστέρησε την αναδιάρθρωση του δανείου της εταιρείας είναι η αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε με την απόλυση του προσωπικού στο Συνεργατισμό».

Επανέλαβε ότι «δεν έγινε καμία ευνοιοκρατία ή χάρη στην εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος», αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης ότι διέρρευσε προς τα ΜΜΕ τα έγγραφα με τα ονόματα όσων είχαν ΜΕΔ επειδή βρέθηκε σε δύσκολη θέση με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Κουλίας εισηγήθηκε ακόμη να κατατεθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων, όχι μόνο τα ΜΕΔ, αλλά και οι καταθέσεις.

Κ. Κωνσταντίνου: Δεν έλαβα δάνειο €2,5 εκ.

Σε δηλώσεις του στη βουλή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν έχει δανειοδοτηθεί με ποσό €2,5 εκ.

«Τα δάνεια ήταν ξεχωριστά με πρωτοοφειλέτες και εγγυητές με διαδικασίες υποθήκης. Όλα τα δάνεια ήταν κατοχυρωμένα στο τετραπλάσιο των ποσών που δανειοδοτήθηκαν», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι είναι ψεύδος η αναφορά για δάνεια €2,5 εκ. «Τα δάνεια ήταν €180 χιλ. έκαστος, εγώ και η σύζυγος και τα παιδιά που πήραν δάνειο για σπουδαστικό τομέα».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε σε κάποιο χρονικό διάστημα αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων.

Ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα του.

«Ουδέποτε έλαβα αποζημίωση»

Η επίτροπος περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου σε γραπτή της δήλωση σημειώνει ότι «ουδέποτε ζήτησα και ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε προνομιακή ή χαριστική μεταχείριση από οποιοδήποτε συνεργατικό ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα».

«Όσον αφορά δε την παρουσίαση από ορισμένα ΜΜΕ ζητημάτων που άπτονται των προσωπικών μου δεδομένων θεωρώ φρόνιμο και δέον να υπενθυμίσω ότι υπήρξε πάντοτε θέση μου πως στόχος πρέπει να είναι η ορθή πληροφόρηση του κοινού για τα στοιχεία ενδιαφέροντος που αφορούν τα δημόσια πρόσωπα. Στα όσα λέχθηκαν και αφορούν το πρόσωπο μου θέλω να επισημάνω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε τα στοιχεία που αφορούν το ύψος δανεισμού, που είναι μικρότερο, ούτε οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν», αναφέρει η κ. Παναγιώτου.

Σημειώνει τέλος ότι όσον αφορά «το γεγονός ότι είμαι πολιτικό πρόσωπο όχι μόνο δεν βοήθησε τις ειλικρινείς μου προσπάθειες για αναδιάρθρωση, αλλά τις οδήγησε σε ναυάγιο για τον λόγο ακριβώς ότι είμαι πολιτικό πρόσωπο».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ πρόταση έχει προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε
Επόμενο άρθρο20 Μαρτίου θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα