Ένα πρωτοποριακό σύστημα που μπορεί να προειδοποιεί για το μέγεθος ενός σεισμού και τις αναμενόμενες ζημίες σε κτίρια ή σε κρίσιμες υποδομές, έχουν δημιουργήσει επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Κυριαζής Πιτιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Σεισμολογίας και Σεισμικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της European Association of Earthquake Engineering.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα , ανέφερε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο σε τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Πιτιλάκης και χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Προειδοποίηση για επερχόμενο σεισμό

Υπολογίζεται ότι το σύστημα θα μπορεί να προειδοποιήσει για έναν επερχόμενο σεισμό περίπου 10 δευτερόλεπτα νωρίτερα και η λειτουργία του στηρίζεται στα κύματα που μεταδίδονται από κάθε σεισμό.

Οι επιστήμονες εγκατέστησαν ειδικά όργανα σε κτίρια τα οποία μπορούν διαβάζοντας αυτά τα κύματα να εκτιμήσουν το μέγεθος, την απόσταση και τον χρόνο άφιξης μιας δόνησης.

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα είναι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να προειδοποιεί μόνο για σεισμούς που υπολογίζει ότι θα προκαλέσουν ζημιές, στο συγκεκριμένο κτίριο.

Με την τοποθέτηση των ειδικών οργάνων σε καίρια σημεία, σε περίπτωση που χτυπήσει ο συναγερμός θα μπορεί αυτομάτως να διακοπεί η παροχή αερίου στο δίκτυο, να σταματήσουν οι συρμοί του μετρό, οι μηχανές στη βαριά βιομηχανία ή μια λεπτή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο!

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗandelsblatt – Η Ελλάδα παράδεισος για γερμανούς συνταξιούχους
Επόμενο άρθροΥπέγραψε στην Νιούκαστλ ο Κρις Γουντ