Πώς θα σταθούν Τσίπρας και Ανδρουλάκης στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Σήμερα είναι η σύνοδος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Εδώ οργανικό μέλος και σταθερό είναι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτός είναι ο φυσικός οικοδεσπότης. Τα τελευταία χρόνια βέβαια ως παρατηρητής καλείται και ο Αλέξης Τσίπρας και παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια. Τα χρόνια της Φώφης Γεννηματά, η φωτογραφία των Συνόδων είχε και τους δύο έλληνες πολιτικούς στο ίδιο κάδρο, αλλά ως εκεί. Τίποτε παραπάνω. Ετσι όσοι από Ελλάδα έψαχναν μια τύπου σύγκλιση των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεφαν τις προσδοκίες τους στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και όχι στο ευρωπαϊκό.

Σήμερα η Σύνοδος και το πώς θα σταθούν οι Ανδρουλάκης – Τσίπρας μεταξύ τους έχει ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Κι αυτό αφού έχει προηγηθεί μια αλληλουχία «πολεμικών επεισοδίων» μεταξύ των δύο ελληνικών κομμάτων. Που μόλις πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη λέγοντας πως είναι λογικό οι χώροι να έχουν τις διαφορές τους αλλα αυτό δεν διακυβεύει όταν χρειαστεί μετά τις εκλογές την έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αν καλούμασταν να προβλέψουμε θα λέγαμε πως θα δούμε εκ νέου δύο ξένους στο ίδιο κάδρο. Ανδρουλάκης και Τσίπρας είχαν ξαναβρεθεί στο ίδιο κάδρο -αλλά με καμία ουσιαστική επικοινωνία – τον περασμένο Σεπτέμβριο στην τιμητική εκδήλωση για τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο. Τώρα οι πληροφορίες λένε πως από μεριάς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ οι αποστάσεις θα διατηρηθούν.

Διαφορετική στάση

Και πολύ περισσότερο μετά τις υπόνοιες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι εκβιαζόμενος λόγω υποκλοπών. Δεν άρκεσε ούτε η αισθητά διαφορετική στάση του Δημήτρη Παπαδημούλη που είπε ότι ο Ανδρουλάκης δεν είναι εκβιάσιμος. Ενώ στην όλη εξίσωση, προστέθηκε και η διαφορετική στάση των δύο κομμάτων ως προς τη διάταξη για τον αποκλεισμό του ναζιστικού μορφώματος από τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο παρών τελικά σε αντίθεση με το «ναι» του ΠΑΣΟΚ. Πάντως από μεριάς Κουμουνδούρου και σε σχέση με τη σημερινή Σύνοδο, θα επιχειρηθεί εκ νέου να διεθνοποιηθεί το θέμα των υποκλοπών αφού το θεωρούν καταλύτη αλλά και συντελεστή «θολώματος» του ευρωπαϊκού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να μη βλέπουν και τώρα πως σε μια δυσμενή συγκυρία για τους ίδιους, το ελληνικό αριστερό κόμμα έχει υψηλά ποσοστά και παραμένει εν δυνάμει κυβερνών κόμμα. Επίσης πως η έννοια της πολιτικής αλλαγής που ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία είναι κάτι που απασχολεί – όπως λένε – και το PES και αυτό περνάει και πέραν των συγκλίσεων από τη δική τους πρωτιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Ψάχνουν το «κλειδί» στο Λεκανοπέδιο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση με τον Χρήστο Τριαντόπουλο είχε ο Αχιλλέας Μπέος