Η «κόντρα» Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2022, ήταν μια προβολή στην επόμενη μέρα της κλιμακούμενης σύγκρουσής τους. Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προσφυγή στις κάλπες, ήταν το «ταβάνι» μιας ρητορικής που εδώ και καιρό εξελισσόταν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παίρνει σαφή χαρακτηριστικά.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να ζητήσει ευθέως εκλογές, αν και το έθιγε με τον έναν ή άλλο τρόπο. Αυτή την φορά τις ζήτησε. Βάρυνε στην επιλογή αυτή η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από τα συμπεράσματα περί θνητότητας εντός και εκτός ΜΕΘ σε συνδυασμό με την παλαιότερη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και το κύμα ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά.

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπό τις έντονες επευφημίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας εξ αρχής το θέμα: «Εκλογές στο τέλος της 4ετίας είτε τις ζητάτε είτε δεν τις ζητάτε», του είπε.

Ωστόσο, το θέμα των εκλογών είναι κάτι που θα επαναφέρει με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να τονώσει το «ηθικό» της Κ.Ο. η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της ακούγοντας τον πρόεδρό της να λέει στον πρωθυπουργό: «Να παραιτηθείτε, κύριε Μητσοτάκη! Είναι η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές. Να προκηρύξετε εκλογές! Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο». Καλώντας μάλιστα τον ελληνικό λαό «να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων» και «να επιβάλουν το συνταγματικό τους καθήκον και δικαίωμα να αποφασίσουν για το αύριο».

«Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεν δίστασε να πει ότι υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξει εκλογές (όπως την περίοδο Μαίου-Ιουνίου του περασμένου χρόνου) με την βεβαιότητα ότι θα έφερναν στο κόμμα του καλύτερα αποτελέσματα από αυτά του Ιουλίου του 2019, όμως δεν το έκανε, γιατί, όπως του είπε, «δεν είμαστε ίδιοι».

«Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης για τις ανάγκες της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας». Ξεκαθάρισε δε ότι τις εκλογές τις επιλέγουν οι κυβερνήσεις και όχι οι αντιπολιτεύσεις. «Ολες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητούν, αλλά αυτές προκηρύσσονται όταν το επιλέγουν οι κυβερνήσεις», είπε στον αντίπαλό του.

Διαβάστε επίσης: Διέβη το Ρουβίκωνα ο Τσίπρας και ζήτησε πρόωρες εκλογές – Ο πειρασμός Μητσοτάκη και η κεντροαριστερή πολυκατοικία

Διαβάστε επίσης: Ηλιόπουλος κατά Μητσοτάκη – Ήρθε η ώρα να φύγει και να παραιτηθεί

Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ως προς το αίτημα Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ήταν ότι το έκανε όχι διότι πιστεύει πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αλλά διότι «γνωρίζει ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε τρίτο κόμμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας μια «αβάντα» στην νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. «Η αιτία είναι δίπλα σας», είπε ο πρωθυπουργός εννοώντας τα έδρανα του ΚΙΝΑΛ «και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας δημιουργεί νευρικότητα γιατί θα μείνετε πολύ λιγότεροι σε αυτή την αίθουσα».

Δεσμεύθηκε δε ότι θα εγγυηθεί την σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία, ενώ στον «ανένδοτο» αγώνα στον οποίο κάλεσε ο κ. Τσίπρας τον Ελληνικό λαό, ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια πού σταματούν και πού αρχίζουν τα δικαιώματα του λαού», υπογραμμίζοντας ότι στις εκλογές οι πολίτες «θα εκφραστούν ελεύθερα και θα κάνουν την επιλογή τους και εμείς τον απολογισμό μας».

Ενώ έριξε το γάντι στον αντίπαλό του λέγοντας: «Αν θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα σε εξάρσεις, αντιστάσεις και ανένδοτους να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε τελικά στην συνείδηση του ελληνικού λαού», ενώ τον κατηγόρησε ότι λέει τα ίδια με τους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» -«τα ίδια λένε και αυτοί, τις ίδιες ακραίες απόψεις».

Στο επίκεντρο της «μονομαχίας» βρέθηκε το ζήτημα με την θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ με τον κ. Τσίπρα να βάλλει κατά του αντιπάλου του ότι ψεύδεται για την κατάσταση στο ΕΣΥ και για τα στοιχεία που ανέδειξε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

«Αν δεν τα ξέρατε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Εάν όμως τα ξέρετε και λέτε συνειδητά ψέματα, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό», του είπε, εγείροντας «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες». Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έφτανε μόνο αυτή η μελέτη και τα ψέματα που ακολούθησαν για να παραιτηθεί μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν χρησιμοποίησε την σωστή διατύπωση όσον αφορά τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, ωστόσο υπογράμμισε ότι το βασικό συμπέρασμα της επίμαχης μελέτης είναι ότι όσο πιέζεται το ΕΣΥ τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μόνη λύση, όπως και ότι το ΕΣΥ είναι δυο ταχυτήτων και χρειάζεται ενίσχυση, «δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες», όπως είπε, πολύ νωρίτερα από την παράδοση της εν λόγω μελέτης στην κυβέρνηση αλλά όχι στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς «τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ». Λίγο έλειψε οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας να …συναντηθούν εκτός Ολομέλειας.

Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, πέρασαν με διαφορά λίγων λεπτών από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να ευχηθούν στους δημοσιογράφους εν όψει εορτών. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σχολίασε προκληθείς από δημοσιογράφο ότι αν προκηρυχθούν εκλογές θα φορέσει και γραβάτα… Προς το παρόν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής καθώς 158 βουλευτές (συμπεριλαμβανομένου και του διαγραφέντος κ. Κ. Μπογδάνου) ψήφισαν τον προϋπολογισμό του καθοριστικού οικονομικού έτους 2022 έναντι 142 «κατά» της αντιπολίτευσης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη – Ποινική δίωξη στον 39χρονο που απειλούσε τη γυναίκα του ότι θα τη σκοτώσει
Επόμενο άρθροΚαιρός – Βροχές στα δυτικά τη Δευτέρα – Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και τσουχτερό κρύο