Η τρίτη κατά σειρά εισαγγελική λειτουργός, η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της την περίοδο που ερευνούσε την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, εξετάστηκε σήμερα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην καταδίωξη, την άγρια και αδιανόητη στοχοποίησή της, στον πόλεμο και στις απίστευτες πιέσεις, που δέχθηκε, αλλά και στη δημόσια διαπόμπευσή της, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο επειδή δεν ενέδωσε στις πιέσεις του.

Τον έχει καταγγείλει από το 2016

Η εισαγγελική λειτουργός η οποία έχει κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο από το 2016, όταν ήταν πανίσχυρος με ονομαστική αναφορά εναντίον του την οποία θεσμικά και αθόρυβα – χωρίς δημοσιοποίηση- είχε καταθέσει στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και είχε κοινοποιήσει στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου βασιλική Θάνου.

«Έχω υποστεί, μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Όμως δεν σχετίζω με τον κατηγορούμενο, με την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μου. Υπέστην δημόσια διαπόμπευση. Υπέβαλα σε βάρος του Παπαγγελόπουλου και για τις πιέσεις που δέχθηκα, χειρόγραφη αναφορά. Το έκανα αυτό για να διασφαλίσω τη μυστικότητά της», κατέθεσε η μάρτυρας.

«Δεν ξύπνησα ένα πρωί να καταγγείλω έναν παντοδύναμο τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και μετά να υποστώ όσα υπέστην. Άλλωστε την αναφορά μου την υπέβαλα θεσμικά και αθόρυβα», πρόσθεσε περιγράφοντας όσα είχαν προηγηθεί επισημαίνοντας ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν αντέλεξε στην παρουσία του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε μία συνάντηση που είχε γίνει στο Υπουργείο για την υπόθεση που χειριζόταν.

Σε άλλο σημείο η μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνάντηση της, υπηρεσιακή, όπως τη χαρακτήρισε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έγινε με δική της πρωτοβουλία. Στην συνάντηση αυτή, κατά τη διήγηση της, ο κ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις για χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ πρόσθεσε ότι σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολούθησαν εξαπέλυσε αιχμές για απειλές, όπως είναι «αν θέλεις να κάνεις Χριστούγεννα στο σπίτι σου, με την οικογένεια σου…», «κρατάς στα χέρια σου βόμβα που θα σκάσει», «υπάρχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος σου».

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας από την πλευρά των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη ζητήθηκε από το δικαστήριο να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία σε βάρος του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου για όσα κατάθεσε κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης επί δύο ημέρες.

«Όλα όσα είπε είναι ψέματα!»

Από την πλευρά του ο Δ.Παπαγγελόπουλος σχολιάζοντας την κατάθεση του πρώην συναδέλφου του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Όλα όσα είπε είναι ψέματα!

Υπάρχουν δύο δεδομένα. Είτε ο κ. Αθανασίου λέει αλήθεια και εγώ ψεύδομαι, είτε εγώ λέω αλήθεια και αυτός ψεύδεται. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα.

Εάν ψεύδεται, έχει διαπράξει ψευδορκία. Εάν όσα κατέθεσε είναι αληθή, έχει διαπράξει κατάχρηση εξουσίας ή παράβαση καθήκοντος.

Εάν ισχύουν όσα λέει, έπρεπε να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μου. Το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως για παράβαση καθήκοντος και το περισσότερο για κατάχρηση εξουσίας. Εκτός από την ποινική υπάρχει και η ηθική απαξία.

Εάν ψεύδεται, φαίνεται η παντελή έλλειψη ήθους του, που πρόδωσε μία φιλία 40 ετών και η παντελή αχαριστία του».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με την εξέταση της κυρίας Τσατάνη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑγχώθηκε στο τέλος αλλά νίκησε ο Βόλος, 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα
Επόμενο άρθροFinancial Times: Η υπόθεση των υποκλοπών αμαυρώνει την αποκατεστημένη εικόνα της Ελλάδας