Η νέα δραστική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Gazprom συνιστά «μια επιπρόσθετη απόδειξη» ότι η Ευρώπη οφείλει να «μειώσει την εξάρτησή της το ταχύτερο δυνατό από τις ρωσικές προμήθειες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα καλύτερα όπλα που έχουμε κατά (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα δείξουμε σήμερα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σίκελα, πριν από την έναρξη συνόδου στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του των 27 χωρών μελών της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

Θα γίνουν εργασίες συντήρησης

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα μειώσει ήδη από αύριο, Τετάρτη, δραστικά στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθημερινά τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να γίνουν εργασίες συντήρησης μιας τουρμπίνας, δηλαδή περίπου στο 20% της δυναμικότητάς του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μείωση 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεπεραστεί η πτώση των ρωσικών παραδόσεων και να μην υπάρξει σοβαρή κρίση τον χειμώνα. Από την Ρωσία προερχόταν ως την περσινή χρονιά περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Το σχέδιο των Βρυξελλών που θα συζητηθεί σήμερα από τα κράτη μέλη προβλέπει ότι κάθε χώρα θα «πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό» για να μειώσει μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Μαρτίου του 2023 την κατανάλωσή της φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Σε περίπτωση «κινδύνου σοβαρής έλλειψης», μηχανισμός συναγερμού θα καθιστά «δεσμευτική» για τους 27 τη μείωση του 15%.

Οι διπλωμάτες των 27 εργάστηκαν πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τροποποίησαν σε βάθος με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας σήμερα των κρατών μελών, σύμφωνα με εκδοχή του κειμένου στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP.

H πρόταση αυτή προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για ενδεχόμενη εφαρμογή δεσμευτικών στόχων.

Εξάλλου ο στόχος αυτός του 15% θα προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας χάρη σε μια σειρά εξαιρέσεων, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα επίπεδα αποθήκευσης που έχουν επιτευχθεί και τη δυνατότητα εξαγωγής του εξοικονομούμενου αερίου σε άλλες χώρες.

«Οι χώρες μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικά ζητήματα, αλλά εν τέλει αναμένω ότι θα έχουμε μια πολιτική συμφωνία», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈγκλημα στον Μυλοπόταμο: Πυρπόλησαν το σπίτι του δολοφόνου του 22χρονου
Επόμενο άρθροΛάρισα: 53χρονος αυτοκτόνησε πηδώντας από την ταράτσα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου