«Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκτά μια απολύτως σύγχρονη δικονομία, προσαρμοσμένη στα δεδομένα μιας σημερινής πραγματικότητας» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για το νέο Οργανισμό του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο υπουργός, παρατήρησε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια μπορεί να επισκιάσθηκε από τη συζήτηση της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδειξε ότι ακούει τις παρατηρήσεις των βουλευτών και των φορέων και όταν υπάρχει η δυνατότητα τις ενσωματώνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως με το άρθρο 9 παράγραφος 5, για τους οικονομικούς ελέγχους στους επαγγελματικούς συλλόγους, πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή και στο θέμα της εχεμύθειας στο οποίο πρέπει να υπόκεινται όλοι οι ελεγκτές.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως επιλύονται ζητήματα καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πλέον όποιες υποθέσεις έχουν συμπληρώσει τα τρία χρόνια με μόνη προϋπόθεση τη συναίνεση του ιδιώτη – «διαδίκου» θα μπορούν να εξελίσσονται και να προχωράνε.

Ο υπουργός σχολίασε τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου λέγοντας πως για μία μοναδική φορά τα τελευταία χρόνια η Έκθεση για την Ελλάδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει και για όσες δρομολογούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα γκρίζα σημεία της Έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα ανέφερε ο υπουργός είναι «ο νέος Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας» και «το θετικό είναι που το χαιρετίζει η Έκθεση ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές και αυτό τα αλλάζει».

Αναφορικά με την καλή θέση της Ελλάδα στον τομέα της διαφάνειας και της διαφθοράς, ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι αυτό ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάτι που συνέχισε η κυβέρνηση αυτή, γι’ αυτό και είμαστε στη 10η θέση.

Για τα βήματα στην ψηφιακή δικαιοσύνη ανέφερε πως έχουμε καταφέρει να εντάξουμε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο σύνολο ψηφιακών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως η δεύτερη φάση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, η επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ για τα διοικητικά δικαστήρια, το ηλεκτρονικό ψηφιακό ποινικό μητρώο, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν ήδη τα προγράμματα για τις τηλεδίκες και τα προγράμματα ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης με το νέο δικαστικό έτος θα έχουμε το λεγόμενο «ηλεκτρονικό πινάκιο».

Είναι μια εποχή, είπε ο υπουργός, «που το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης προς την ψηφιακή εποχή αναδεικνύεται ως μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα, κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε, ακόμη, ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο των αλλαγών του νέου Ποινικό Κώδικα.

Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία για τους εμβολιασμούς, ο κ. Τσιάρας είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι κρίμα να μη μπορεί να ισορροπήσει τις εσωτερικές φωνές του» και «από τη μία πλευρά ο κ. Τσίπρας έρχεται στη Βουλή και λίγο ή πολύ αποδέχεται το να γίνουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό και από την άλλη υπάρχουν φωνές συντρόφων του που τον παρασύρουν σε μια στείρα αντιπολιτευτική στάση, η οποία δυστυχώς δεν είναι υπεύθυνη στάση και δεν δείχνει ότι τελικά βάζουμε πλάτη σε μια πραγματικά, ιδιαίτερη και κρίσιμη περίπτωση».

Μιλάμε είπε «για ανθρώπινες ζωές, για ανθρώπους οι οποίοι, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους» και σημείωσε πως «είναι πραγματικά κρίμα μέσα από μια λογική περισσότερο αντιπολιτευτική και όχι πραγματική να εκπέμπουμε αντιφατικά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω»
Επόμενο άρθροΗ επιλογή του τελευταίου λαμπαδηδρόμου μία μεγάλη ευκαιρία για την εικόνα των Αγώνων