Στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στα οφέλη του εμβολιασμού, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων.

«39.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα» τόνισε  ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόοσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

Νέες υποπαραλλαγές απειλούν με κύμα επαναλοιμώξεων

Ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε σήμερα, ότι  δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον, των οποίων η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί, είναι η αιτία του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19 στη Νότια Αφρική.

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑσυνείδητος οδηγός χτύπησε και εγκατέλειψε αιμόφυρτο σκύλο
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Πλαφόν στη λιανική ρεύματος με τιμή 0,14 ευρώ/kWh – Όλη η τροπολογία