Ένα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών έσβησε από το χάρτη, καθώς ένα νησί στη Χαβάη πλημμύρησε ολοκληρωτικά μετά από το πέρασμα ενός ισχυρού τυφώνα. Πρόκειται για μια δραματική επιβεβαίωση ότι η άνοδος των επιπέδων της θάλασσας συνιστά μια σοβαρή απειλή για τα νησιά χαμηλού υψομέτρου, με πολλά κομμάτια γης στον Ειρηνικό να έχουν ήδη εξαφανίστεί τα τελευταία χρόνια.

Το Ιστ Άιλαντ (East Island), ένα απομακρυσμένο νησί από χαλίκια και άμμο που βρισκόταν στην κορυφή ενός κοραλλιογενούς υφάλου, έχει εξαφανιστεί  καθώς η μοίρα τον έφερε σε επαφή με τον τυφώνα Walaka, μια έντονη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή της Χαβάης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την εξαφάνιση του νησιού των 11 στρεμμάτων, αφού συνέκριναν τις δορυφορικές εικόνες της ευρύτερης περιοχής French Frigate Shoals, που αποτελούν μέρος μιας τεράστιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής (Papahānaumokuākea) στα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης.

 

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Τσιπ Φλέτσερ, καθηγητή επιστημών της γης στο πανεπιστήμιο της Χαβάης ερευνούσε την περιοχή του Ιστ Άιλαντ με τη βοήθεια βίντεο από drones και τη λήψη δειγμάτων άμμου και κοραλλιών για να βρουν την ηλικία του νησιού και να εκτιμήσουν τις μελλοντικές προοπτικές του με βάση την κλιματική αλλαγή.

 

“Το νησί μάλλον είχε ηλικία 1.000-2.000 ετών και ήμασταν εκεί τον Ιούλιο, οπότε η εξαφάνιση του τώρα είναι λίγο ατυχία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φλέτσερ. “Θέλαμε να παρακολουθήσουμε το νησί και είμαστε απογοητευμένοι που χάθηκε αλλά μάθαμε ότι αυτά τα νησιά είναι πολύ πιο εκτεθειμένα απ’ ό,τι πιστεύαμε. Εκτιμούσα ότι το νησί θα υπήρχε για μια δεκαετία ακόμα ή και περισσότερο. Η απώλεια είναι τεράστιο χτύπημα”, πρόσθεσε.

 

Το Ιστ Άιλαντ είχε μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων και πλάτους 122 μέτρων. Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μιας περιοχής ατόλων στην δυτική άκρη του αρχιπελάγους της Χαβάης. Μέχρι το 1952 φιλοξενούσε σταθμό ραντάρ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

 

Παρά το μικρό του μέγεθος, το νησί έπαιζε σημαντικό ρόλο για την άγρια φύση, ιδιαίτερα για την απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια μονάχους της Χαβάης, ένα είδος που αριθμεί μόλις 1.400 θηλαστικά. Στο νησί διέμεναν ακόμη πράσινες θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες επίσης είναι απειλούμενο είδος, και θαλάσσια πτηνά, όπως τα άλμπατρος που έβρισκαν εκεί καταφύγιο για τα μικρά τους από τους  καρχαρίες.

 

”Το  που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική και συμβαίνει τώρα”, δήλωσε ο Ράντι Κοσάκι, ανώτερος αξιωματούχος του μνημείου της Χαβάης στην Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε την εξαφάνιση του East Island. “Δεν είναι μια φήμη που διαδίδεται στην Κίνα, όπως είπαν κάποιοι”, πρόσθεσε με νόημα.

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο“Κρεμάει παπούτσια” στο τέλος της σεζόν ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι
Επόμενο άρθροΟ οίκος Fitch αναβάθμισε τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank σε BB+