Ως «έμπρακτη κατοχύρωση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έναρξη των σεισμικών ερευνών νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για ένα «λεπτομερές και άρτιο σχέδιο», που στοχεύει και στις νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα.

Οι σεισμογραφικές έρευνες της ExxonMobil που ξεκίνησαν ήδη από χθες με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να δώσει απαντήσεις στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, όπως υποστήριξε ο Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια εστιάζει στο εγχείρημα για ένα «πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΕΡΤ), το κοίτασμα που ερευνάται «ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο Σκρέκας επεσήμανε δε ότι «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης» τονίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων», θέλοντας επί της ουσίας να προλάβει υπερβολικές και πρώιμες προσδοκίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλωματικές πηγές μιλώντας στα «ΝΕΑ», σε σχέση και με το ενδεχόμενο να υπάρξει τουρκική αντίδραση, μέσω Λιβύης στις κινήσεις της Αθήνας νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, τόνιζαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν ιδιαίτερα μελετημένες και προσεκτικές.

Σημείωναν ότι ήταν συνειδητή επιλογή οι navtex που εκδόθηκαν να είναι κατά πολύ πάνω από τη μέση γραμμή, τονίζοντας πως κάθε ενδεχόμενη αντίδραση θα είναι κακόπιστη, αφού δεν υπάρχει βάση για οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Την ίδια στιγμή η επιλογή να ζητηθεί από τη Μάλτα, η οποία έχει οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη, από το 1985, να εκδώσει navtex σε σχέση με τις έρευνες της ExxonMobil, για την περιοχή που εμπίπτει στη δική της ευθύνη, ήταν ένα τεχνικό θέμα, ωστόσο ενισχύει κατά κάποιο τρόπο και τη θέση της Αθήνας, μέσω της αναγνώρισης και της Βαλέτας του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε έρευνες στην εν λόγω περιοχή.

Ερευνες και στο Ιόνιο

Νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) σε μερικές εβδομάδες θα προχωρήσει με σεισμογραφικό στη λήψη τρισδιάστατων δεδομένων από τα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις είχαν γίνει δισδιάστατες σεισμικές την περασμένη άνοιξη. Η εταιρεία που έχει μισθωμένα τα δυο blocks επισπεύδει με αυτόν τον τρόπο το ερευνητικό της πρόγραμμα.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Επιτέθηκε σε γειτόνισσα γιατί πίστευε ότι είχε ερωτική σχέση με τον άντρα της
Επόμενο άρθροΗ μαγεία των Χριστουγέννων στο OLD CITY στο Bόλο μέσα από εκδηλώσεις