Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου εγκρίθηκε η υλοτομία πάνω από 110.000 χριστουγεννιάτικων δένδρων εν όψει των χριστουγεννιάτικων εορτών.

 

Η υπουργική απόφαση με τίτλο “Έγκριση υλοτοµίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων, για χρήση και διακόσµηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων”, αφορά συνολικά 110.609 δένδρα. Την περυσινή περίοδο η αντίστοιχη απόφαση προέβλεπε τη διάθεση άνω των 116.000 δενδρυλλίων για τα Χριστούγεννα του 2017.

 

Τα δέντρα που θα κοπούν για στολισμό θα είναι κατά κύριο λόγο ελάτα, κυπαρίσσια, ψευδουτσούγκα, μαύρα πεύκα κ.ά, ενώ συμπεριλαμβάνονται και κλάδοι αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και βολοφύτων ελάτης.

 

Με τη φετινή απόφαση ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, ενώ ως λήξης παραμένει, όπως είναι λογικό, η Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018. Έτσι, από τις 29 Νοεμβρίου οι παραγωγοί τέτοιων δενδρυλλίων θα μπορούν να εμπορεύονται το δασικό, με αγροτικά χαρακτηριστικά, αυτό προϊόν στις πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να διαλέξουν το δέντρο προτίμησής τους για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο η υλοτομία και η α̟πόληψη δενδρυλλίων κατάλληλων για χριστουγεννιάτικα δένδρα δεν ̟πρόκειται να ε̟πιφέρει βλάβη στον δασικό πλούτο της χώρας, διότι αυτά ̟προέρχονται στην πλειονότητά τους α̟πό ιδιωτικές τεχνητές φυτείες ̟που έχουν δηµιουργηθεί σε αγροκτήµατα, από ιδιωτικά καστανο̟περίβολα µε εµβολιασµένες ή µη καστανιές, ̟που υ̟πόκεινται σε δενδροκοµική ̟περι̟ποίηση, από ιδιόκτητους αγρούς, στους ο̟ποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρ̟ποφόρων δένδρων & ελάτης (φουντουκώνες, µηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες κλ̟π) και από ιδιόκτητους δασωµένους αγρούς.

 

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσω̟πα, συνεταιρισµοί, οµάδες ̟παραγωγών, λοιπά νομικά πρόσωπα) ̟που θα διακινήσουν τα δασικά ̟προϊόντα, θα αιτούνται α̟πό την αρµόδια Δασική Αρχή, την έκδοση α̟πλής βεβαίωσης, ̟ προκειµένου να τους παρασχεθεί α̟πό τους ΟΤΑ ο κατάλληλος χώρος, για την έκθεση των δενδρυλλίων τους.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈνα Κρητικό σκουλήκι σε διαστημικό πείραμα
Επόμενο άρθρο«Να μπει VAR στο Champions League άμεσα»