Δεν φοβόμαστε και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Σκάι, σημειώνοντας πως αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει έννομη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι υπήρξε σαφής καταδίκη της Άγκυρας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων, και επανέλαβε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο Σ. Πέτσας χαρακτήρισε πολύ θετική τη δήλωση του State Department πριν από δύο ημέρες: «Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων… Έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή. Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Τουρκία επιμένει στην πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή που ορίζει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, παρά τις Ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις. Η Τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμα υποστηρίζει ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν-Σαράτζ στην Άγκυρα οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν εργασίες Νότια της Κρήτης, άμεσα.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής, η Ελλάδα έχει αντίδραση για κάθε δράση. «Η κρίση δεν εξυπηρετεί την Τουρκία. Είναι σε δύσκολη θέση έχει πάρα πολλά προβλήματα… Η απάντηση της Ελλάδας είναι και θα είναι σκληρή», πρόσθεσε ο κ. Στεφανής.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και ειδικότερα στην Λιβύη ενοχλεί και το Κάιρο, που τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσει διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, την οποία ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, παρουσία του Χαλίφα Χαφτάρ και την χαιρέτισε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν εξάλλου σήμερα, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη μετά την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέλυσε τη θέση της χώρας του σχετικά με την κρίση της Λιβύης, που εστιάζει στην αποκατάσταση του ρόλου των κρατικών θεσμών της Λιβύης και τον τερματισμό του χάους που προκαλείται από παραστρατιωτικούς και πολιτοφύλακες.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αρχηγό του Εθνικού Στρατού Λιβύης, στρατάρχη Χ. Χάφταρ και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Τουρκία υπεύθυνη για την πόλωση στην Λιβύη», δηλώνει ο Χάφταρ, με τον εκπρόσωπο του Τουρκιού υπ. Εξωτερικών Χ. Ακσόι να απαντά: «Ο πειρατής Χάφταρ, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει άλλο ένα αυταρχικό καθεστώς στην περιοχή, καθώς και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής κυβέρνησης, αποτελούν το μείζον εμπόδιο για την εδραίωση της ειρήνης».

«Πόλεμος» στο διαδίκτυο

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές πέρασαν σήμερα και σε ένα άλλο επίπεδο, μέ πόλεμο μεταξύ χάκερς. Τούρκοι «έριξαν» την ιστοσελίδα του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης, αναρτώντας μάλιστα και προκλητικά μηνύματα ενώ σε «απάντηση», Έλληνες χάκερ, γνωστοί ως Nanonymous Greece, «έριξαν» την ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην Αθήνα η Αντιπολίτευση ζητά εθνική συνεννόηση απέναντι ατην Τουρκική απειλή.

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς, η κυβέρνηση -μπορεί σε ρητορικό επίπεδο να μιλά για ασύμμετρες απειλές αλλά- δεν κάθεται να χαράξει μια εθνική στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την ένταση και νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης.

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει περάσει από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Π. Χρηστίδης.

«Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο εισβολέας είναι αυτή του Κανάρη, που σαν σήμερα έκανε μπουρλότο την τουρκική ναυαρχίδα» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος.

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο του «βέτο» στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ, σε περίπτωση που συνεχισθεί η Τουρκική επιθετικότητα.

«Οχυρό» ο Έβρος

Η ΕΡΤ με τον Μ. Κωνσταντινίδη βρέθηκε σε ένα από τα πολλά σημεία που ενισχύεται και επεκτείνεται ο φράχτης του Έβρου στο βόρειο τμήμα του νομού. Το επόμενο διάστημα κατά μήκος του ποταμού θα εγκατασταθούν 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων.

Κατά μήκος του ποταμού, τον τελευταίο μήνα όπως μπορείτε να δείτε έχει τοποθετηθεί ενισχυτικός φράκτης. Ακριβώς απέναντι σε απόσταση 100 μέτρων βρίσκεται η Τουρκία, λόγω του ύψους των νερών αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να διασχίσει τον ποταμό μέχρι και με τα πόδια.

Λίγο πιο νότια, στο ύψος του Τυχερού Έβρου, το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε ακριβώς απέναντι από την Τουρκία. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μία ηρεμία, οι μεταναστευτικές ροές δεν εμπνέουν ανησυχία.

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία φράκτη περίπου 30 χλμ σε τμήματα του νότιου Έβρου, από το Πέταλο μέχρι τις εκβολές του ποταμού.

Στη φύλαξη των συνόρων τους επόμενους μήνες θα συνδράμουν 400 νέοι συνοριοφύλακες.

Μειωμένες είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές για τον μήνα Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας. Το 2019 η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε στην περιοχή του Έβρου 48 διακινητές και 332 αλλοδαπούς για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ φέτος το Μάιο 14 διακινητές και 75 αλλοδαπούς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ν. Σταυρουάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη ο Ν. Χαρδαλιάς ενόψει της απελευθέρωσης των πτήσεων στις 15 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΗ Ελλάδα χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για ειρήνευση στη Λιβύη