Με την κατάσταση στις ΜΕΘ να παραμένει ασφυκτική, και το εμβόλιο να μην αναμένεται στην Ελλάδα πριν από την αρχή του νέου χρόνου, ελπίδες γεννά η είδηση ότι τις επόμενες μέρες έρχεται στην Ελλάδα το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, ο σχεδιασμός και η ενημέρωση των πολιτών θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί αύριο ο πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους υπουργούς και τους επιστήμονες.

iframe src=»https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata-dekemvrios/20201204-DELTIO2100-EMVOLIA.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2020/12/20201204-DELTIO2100-EMVOLIA.jpg»]

«Όπλο» στα χέρια των ιατρών στη χώρα μας για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό το πολλά υποσχόμενο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, στον Σκάι «η μια εταιρεία εχει καταθέσει αίτημα να ξεκινήσουν άμεσα κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και να χορηγηθεί δωρεάν σε ασθενείς που θα πάρουν μέρος στις κλινικές μελέτες». Όσο για την εμπορική διάθεση του φαρμάκου ειναι απόφαση απο τα κεντρικά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εταιρεία Ρετζένερον πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι κλινικές δοκιμές της ειδικά στους ασθενείς που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.

«Έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν και να δεσμεύουν τις περιοχές των κυττάρων όπου πάει και προσδένεται ο ιός. Επομένως δεν μπορεί να προσδεθεί ο ιός στα κύτταρα, υπάρχει ιός αλλά δεν μπορεί να δράσει» τόνισε ο λοιμωξιολόγος καθηγητής παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Το εμβόλιο βεβαίως αποτελεί την καλύτερη λύση και η χώρα μας είναι σε ετοιμότητα όταν φθάσουν οι πρώτες παρτίδες να ξεκινήσει άμεσα τον εμβολιασμό.

Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ανέφερε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η έναρξη του εμβολιασμού τοποθετείται χρονικά στις αρχές του Ιανουαρίου, ενώ μέσω της άυλης συνταγογράφησης, θα παίρνουν προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες και οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS για ραντεβού εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να αποδεχτούν ή να απορρίψουν.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Παρά τη σχετικη μείωση των κρουσμάτων, υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων.

Το τελευταιο 24ωρο 98 συνάνθρωποι μας εχασαν τη ζωη τους λογω κορονοϊού, 612 διασωληνώθηκαν, ενώ καταγράφηκαν 1667 νέα κρούσματα.

Ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» εκτίμησε ότι και να μηδενιστεί μαγικά ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα, ο αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων θα αργήσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, θα κάνει 3 εβδομάδες.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η αλυσίδα μετάδοσης δεν πάει να σπάσει λέγοντας ότι ενδεχομένως μια εξήγηση για αυτό να αποτελεί η μεγάλη διασπορά κι ότι υπάρχει ένα «πινγκ – πονγκ» από τους εργασιακούς χώρους στο οικογενειακό περιβάλλον.

Κάθε φορά που μια περιφέρεια μοιάζει να «ηρεμεί», ένα cluster προκύπτει σε κάποιον εργασιακό χώρο και από εκεί μεταδίδεται και στα σπίτια.

Η πληρότητα στις κλινες ΜΕθ στην επικράτεια αγγίζει το 84% , στην Αθήνα το 79% και στη Θεσσαλονίκη το 94%.

Ασφυκτική  είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων στη Λάρισα ενώ ένας 48χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος πατέρας 3 παιδιών έχασε την ζωή του.

Στο «κόκκινο» είναι και η Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Σε τηλεδιάσκεψη υπουργών και φορέων αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και των rapid test σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των περιοχών αυτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν αποκλείεται η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Στη Βρετανία έχουν φθάσει οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer

Στη Βρετανία έχουν φθάσει οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer και τα εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν την Τρίτη. Στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σπουδή του Λονδίνου να προχωρήσει στους εμβολιασμούς, επικριτικός εμφανίστηκε και ο Αμερικανός επικεφαλής λοιμωξιολόγος δρ. Φάουτσι.

«Έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα και προφανώς την καλύτερη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, πολύ καλύτερη από εκείνη της Γαλλίας, πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη του Βελγίου, πολύ καλύτερη από την αμερικανική. Δεν με εκπλήσσει γιατί είμαστε πολύ καλύτερη χώρα από την καθεμία από αυτές» δήλωσε ο υπ. Παιδείας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον.

Η έπαρση του Βρετανού υπουργού Παιδείας για την υπεροχή της ρυθμιστικής αρχής της χώρας του, που έδωσε πρώτη παγκοσμίως το πράσινο φως, στο εμβόλιο των εταιρειών Φάιζερ-Biontech κατά του κορονοϊού, προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Μιλάμε για τη ζωή και την υγεία ανθρώπων. Και όπως γνωρίζετε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουμε ένα πολύ ανεπτυγμένο σύστημα, το οποίο επί τη ευκαιρία εξακολουθεί να ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την έγκριση αδειοδότησης, για να εγκρίνουμε φαρμακευτικά προϊόντα, εμβόλια και να κυκλοφορήσουν στην αγορά» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Και ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος με απόφαση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει στη θέση του συμβούλου Λευκού Οίκου, για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε συγγνώμη για τη δριμεία κριτική είχε ασκήσει στις βρετανικές δηλώσεις.

«Προχώρησαν πολύ γρήγορα. Άλλα μέλη, άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ασκήσει κριτική στο Ηνωμένο Βασίλειο πως πηγαίνει πολύ γρήγορα. Δεν θέλω να εμπλακώ στην διαμάχη ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Είναι απλώς διαφορετικός ο βαθμός ελέγχου»

Στο μεταξύ τουλάχιστον 2 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V ξεκινούν να παράγονται σε Ρωσία και Καζακστάν, με τους μαζικούς εμβολιασμούς να ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Κύριο όμως μέλημα ειδικών και αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο είναι να πείσουν όσους περισσότερους σκεπτικιστές.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ “γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να ηγηθούμε μια επικοινωνιακής μάχης, μιας μάχης για τη διαφάνεια, για να μην επιτρέψουμε τις ψευδείς ειδήσεις να προκαλούν αναστάτωση ή να κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη τη δυνατότητά μας να αναπτύξουμε τα εμβόλια και να προστατεύουμε τους πολίτες μας.”

Στην Ισπανία, το 30% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως, το 5%,2% ότι θα περιμένει λίγο και μόνο το 8,4% αρνείται να το κάνει.

Στη Γαλλία το 41% δηλώνει πολύ ή αρκετά θετικό στον εμβολιασμό με το υπόλοιπο 59% πολύ ή αρκετά αρνητικό.

Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 61% των πολιτών δηλώνει ότι θα το κάνει.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Μίνα Μαυρογιάννη, Σταύρος Πανούσης, Άγις Μενούτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο θλιμμένο «αντίο» στον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ
Επόμενο άρθροΜαγνησία:Μειώνονται τα κρούσματα,σοβαρή καταγγελία