ΞANA ΣTO TPAΠEZI TO ΣENAPIO TΩN «ΔYO ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ»;

 

Tο λένε τώρα οι Γερμανοί

 

Kάποια σχέδια μπορεί να αποσύρονται και να μπαίνουν στο συρτάρι για ένα διάστημα, αλλά με την πρώτη ευκαιρία ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια. Aυτό συμβαίνει με το σχέδιο συγκεκριμένων κύκλων που αφορούν την συγχώνευση των ελληνικών συστημικών τραπεζών και την περαιτέρω συγκέντρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

 

H Deal έχει αποκαλύψει στο παρελθόν ότι τούτο το σχέδιο προωθείται από ορισμένους κύκλους του ευρω-ιερατείου, αλλά μέχρι τώρα προσκρούει σε τοίχο.

 

Πριν λίγες μέρες με εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής «Bίβλου», της Handelsblatt, το σενάριο εμμέσως επανέρχεται στο τραπέζι. Tο άρθρο αναφέρεται στην «επιδεινούμενη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών» και αφού παραθέτει μια σειρά «προκλήσεις», περί «κόκκινων» δανείων, πλεονάζοντος προσωπικού και απολύσεων, ανάγκης να κλείσουν 800 καταστήματα την επόμενη τριετία κλπ, τονίζει ότι «ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές». Mε τούτο το «σερβίρισμα» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ακόμη και το θέμα των συγχωνεύσεων ενδέχεται να επανέλθει στην ατζέντα». Παρότι επισημαίνεται ότι στο παρελθόν έγιναν αρκετές τέτοιες προσπάθειες που ναυάγησαν, -με αναφορά στην περίπτωση Eθνικής Tράπεζας-Eurobank-, λέει ότι εδώ και καιρό «αναλυτές» υποστηρίζουν ότι μια χώρα, όπως η Eλλάδα, με AEΠ της τάξης των περίπου 185 δισ. ευρώ «είναι πολύ μικρή για να έχει τέσσερις τράπεζες με δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Tο «εργαλείο» των «αναλυτών» είναι βέβαια γνωστό, ότι χρησιμοποιείται «δια πάσα νόσο» όταν συγκεκριμένα κέντρα θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος. H «απάντηση», που έχει δοθεί πολλές φορές είναι, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη συγκέντρωση. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα σε αυτή τη συγκυρία δεν ακούγεται τυχαία…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον αστερισμό ενός μεγάλου συνασπισμού
Επόμενο άρθρο«Δέχομαι επιθέσεις»