Την ίδρυση υπουργείου Οικογένειας πρότεινε ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ο πρώην υπουργός  κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Πορίσματος που εξέδωσε για το θέμα η διακομματική Επιτροπή έκανε και την παραπάνω τοποθέτηση.

 

Παράλληλα ο κ. Φίλης έβαλε κι ένα προεκλογικού τύπου δίλημμα λέγοντας πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ που μοιράζει κονδύλια για οικογενειακά επιδόματα ή τη Νέα Δημοκρατία, υπαινισσόμενος πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα μειώσει αυτές τις δαπάνες. “θα δοθούν 4 δισ. το 2021, αλλά η τύχη αυτού του ποσού παίζεται στις επόμενες εκλογές” είπε ο κ. Φίλης, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ συνδέει τις κοινωνικές δαπάνες με τις περικοπές στους φόρους. “Αυτό το ποσό είναι κάρφος στο μάτι της ΝΔ” τόνισε. “Γι’ αυτό δεν λέει ο Κυριάκος από πού θα βρουν τα λεφτά”.

 

Όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση έδωσε 1,2 δισ. ευρώ το 2018 για πάσης φύσεως επιδόματα που στηρίζουν την οικογένεια και θα δώσει 1 δισ. ευρώ το 2019. Ενώ γενικότερα στα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική που στηρίζει την οικογένεια  ανέφερε τη χορήγηση του Κατώτατου Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που χορηγείται σε 600.000 δικαιούχους, το επίδομα στέγης, την αύξηση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας. Επίσης υποστήριξε πως επί της σημερινής κυβέρνησης έχει μειωθεί η παιδική φτώχεια.

 

Στο άλλο σκέλος της ομιλίας του υπήρξε επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα των εταίρων λέγοντας πως “η κρίση επιδείνωσε το δημογραφικό, έχουμε μετανάστευση νέων, πρόβλημα ασφαλιστικού, μονιμοποίηση της φτώχειας κι όλα αυτά είναι από μόνα τους κοινωνικές βόμβες. Αυτοί που επέβαλαν τη λιτότητα στην χώρα,  μας λένε για την ανάγκη λήψης μέτρων κατά του δημογραφικού. Αυτό καλούμαστε να λύσουμε τώρα”.

 

Γενικότερα για το δημογραφικό,  ο Νίκος Φίλης  είπε πως είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα ενώ η λύση του έγκειται και στα πολιτιστικά πρότυπα και τα αξιακά συστήματα. “Μπορούμε να αντιστρέψουμε τις κακές δημογραφικές επιδόσεις με ανάπτυξη που έχει στην βάση της την απασχόληση και την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις 639 μονίμων υπαλλήλων στις φυλακές ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Επόμενο άρθροΟ κ. Τσίπρας ακολουθεί το δόγμα της «αόρατης» ασφάλειας