Ενώ το πολυσυζητημένο φιλανδικό μοντέλο επιτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή μίντια, η κατάσταση επιδεινώθηκε σύντομα, με το δήμαρχο του Ελσίνκι να θέτει σε ισχύ πιο αυστηρούς περιορισμούς.


Πράγματι, η Φινλανδία κατάφερε να διατηρήσει ένα επίπεδο κρουσμάτων πέντε φορές πιο χαμηλό από το μέσο όρο της Ε.Ε., καθώς και το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι κάτοικοι της χώρας φαίνεται να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

Στα τέλη Οκτώβρη και στις αρχές Νοέμβρη, η Φινλανδία κατέγραφε περίπου 45,7 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, εκπροσωπώντας τη χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο νέων περιστατικών της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα εγχώρια κρούσματα ακολουθούσαν πτωτική πορεία, ενώ το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σάρωνε τις γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, η κατάσταση με την Covid-19 στη Φιλανδία επιδεινώθηκε γρήγορα τις τελευταίες ημέρες, όπως δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν. Πλέον, ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται σε 75,8, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση.

Ο αριθμός αυτός παραμένει ο δεύτερος χαμηλότερος στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία. Εντούτοις, η φιλανδική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών της Covid-19 αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Λόγω της τρέχουσας έξαρσης κρουσμάτων, ο δήμαρχος της φιλανδικής πρωτεύουσας θα θέσει σε ισχύ αυστηρότερους περιορισμούς. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, κλείνουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βιβλιοθήκες και τα κολυμβητήρια, ενώ απαγορεύεται κάθε είδους δημόσια εκδήλωση στο Ελσίνκι, λόγω της ανησυχητικής επιδείνωσης.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροKoρονοϊός: Τι “δείχνουν” τα λύματα για το ιικό φορτίο (video)
Επόμενο άρθροΔεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός των πολλών απουσιών, ηττήθηκε 90-76 από την Μπασκόνια στο ΣΕΦ